Založ si blog

Otvorený list Slovenskej advokátskej komore.

Pôvodne som chcel svoj list začať oslovením „Vážené dámy, vážení páni“. Avšak vzhľadom na obsah ďalších riadkov by vyznelo toto oslovenie, ako nemiestna a absolútna irónia. Preto začnem neutrálne.
Dámy a páni.
V poslednej dobe sa až príliš často opakujú situácie, keď členovia Vašej Advokátskej komory na základe vlastných, ničím nepodložených úvah spochybňujú kroky orgánov činných v trestnom konaní a snažia sa rôznymi „faktami“, uspôsobenými v prospech svojich klientov vyvolávať vo verejnosti dojem, že trestné stíhanie ich klientov je neodôvodnené a konanie niekto začal na akúsi domnelú objednávku. Uvediem 2 príklady z mnohých, keď sa takto zachovali vaši členovia. Obhajca Jozefa Brhela Ľudovít Štanglovič sa k prípadu svojho klienta vyjadril nasledovne :
“Vzhľadom na dôkaznú situáciu, ktorá momentálne v tejto trestnej veci môjho mandanta je, očakávame, že, pokiaľ to nie je politická kauza, politicky motivovaná, dôjde k zrušeniu uznesenia v časti vznesenia obvinenia voči môjmu mandantovi.” Z jeho výroku je zrejmé, že navodzuje atmosféru akéhosi politického procesu, ktorý sa voči jeho klientovi vedie. Pretože právna logika, ktorou sa všetci tak radi oháňate hovorí, že ak Brhelovi nebude zrušené obvinenie, je obeťou politického procesu. Toto jeho vyjadrenie sa dá preložiť do ľudskej reči nasledovne : Ak nezrušíte obvinenie môjmu mandantovi, budem vo verejnosti vyvolávať dojem, že môj mandant sa stal jusričnou pochúťkou nejakého tajomného a neidentifikovateľného združenia, alebo záhadného jednotlivca, ktorý politicky nariadil jeho popravu. A tu sa už pán advokát dostáva na úroveň konšpirátorov z humusáckych webov a súčasne sa sám vystavuje povinnosti podať trestné oznámenie minimálne na neznámeho páchateľa za zneužitie právomoci verejného činiteľa, ktorej sa mal onen „tajomný“dopustiť tým, že takýto „politický proces spustil“. Či tak pá fiškál urobil, alebo urobí, viem ja rovnako, ako Vy. Nie, neurobí. Iba bude naďalej vypúšťať do mediálneho priestoru tchoriu fiškálsku arómu.
Druhým takýmto prípadom je Miroslav Radačovský, advokát rodiny nebohého Milana Lučanského. Sám bol v minulosti postavený pred súd za nedovolené ozbrojovanie a držbu drog, keď mu v aute našli 18 skladačiek kokaínu a na sedadle auta nelegálne držanú guľovnicu. Napokon bol spod obžaloby oslobodený na krajskom súde v Žiline. Na Krajskom súde v Žiline! Už to samotné veľmi, veľmi veľa napovedá… Nie tak dávno bol dokonca zvolený za europoslanca za slovenských fašistov a teraz už budeme iba čakať, kedy príde od kotlebovcov jeho návrh na blahorečenie a potom vyhlásenie za svätého.
Ale k veci . Tento Váš VIP člen oznámil nedávno verejnosti, že v prípade Lučanský našiel ďalšie nezrovnalosti, pretože policajný exprezident sa mal nachádzať tajne vo väznici v Banskej Bystrici, pričom to nie je nikde zaznamenané! Pravda je pritom taká, že keď sa poranil vo väzení v Prešove, bol prevezený do vojenskej nemocnice v Ružomberku a musela si ho do evidenčného stavu, opakujem evidenčného stavu, nie do zadržiavacej väzby, vziať banskobystrická väznica. Je to ak keď idete z nemocnice, v ktorej ste hospitalizovaný, do inej nemocnice na vyšetrenie. Stále ste pacientom tej pôvodnej, akurát momentálne ste v evidencii tej ďalšej. Ak toto pá advokát nevie, je hlupák. Alebo to vie a robí hlupákov z časti občanov. Alebo iba zase vypúšťa tchorí advokátsky parfém.
Som presvedčený, že ste na ťahu teraz práve Vy, aby ste sa svojich dvoch členov(na začiatok) spýtali, ako to so svojimi mediálnymi magorinami myslia. Odpoveď mi prosím nezasielajte, lebo s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou sa dozviem, že sa ničoho nedopustili a naopak, malo by im byť udelené štátne vyznamenanie.. Proste taká advokátska Hlava XXII.
A už iba úplne na záver. Keďže Vaša inštitúcia požíva vo verejnosti asi rovnakú úctu a dôveryhodnosť ako trebárs Ján Slota, Vladimír Mečiar, Robert Fico či Marián Kotleba, mali by ste spozornieť. Vaše výsadné postavenie, zakotvené v zákone o advokácii sa môže na základe „politickej objednávky“nepríjemne zmeniť. Môžete sa dostať na úroveň a do jedného spolku so Zväzom záhradkárov, včelárov, či hubárov a rybárov. S tým však nebudú zase paradoxne súhlasiť práve tieto organizácie v oprávnenom presvedčení, že oni sú na rozdiel od Vás Slovensku prospešné.
Peter Cvik

Čakanie na ruského Stauffenberga, alebo Brutusa?

21.03.2023

Písal sa rok 1944 a skupina nemeckých dôstojníkov v snahe ukončiť vojnu a zabrániť totálnemu zničeniu Nemecka spáchala atentát na Adolfa Hitlera. Bombu k jeho nohám mal na porade vo Vlčom hniezde umiestniť práve Stauffenberg. Hitler zázrakom prežil a rozpútal krvavé orgie, ktoré zasiahli množstvo sprisahancov a ich rodín. Nemecko však nakoniec tak, či onak utrpelo [...]

Brat za brata!

23.02.2023

Inšpirovaní touto čud(r)áckou skupinou slovenských vlastencov, Vlastičiek a vlastníkov napríklad hotelov v Karibiku, sme sa v našej krčme rozhodli nielenže podporiť ich aktivity, ale dokonca rozšíriť toto ich hnutie. Tak sme si založili organizáciu Brat za brata, sestra za sestru, sesternica za sesternicu, bratranec za bratranca, sestrička za primára a primár za vrchnú [...]

Od boľševizmu k nacizmu. Život a dielo Ľuboša Blahu, život a dielo Smeru.

22.02.2023

Ľuboš Blaha, kedysi absolútne bezvýznamný poslanecký asistent ešte bezvýznamnejšieho poslanca za komunistickú stranu, vycítil správne svoju šancu. Hneď ako preveksloval do Smeru, začal po krátkej epizóde so svojím sociálnym cítením prezentovať svoje postoje ku Covidu, k očkovaniu a teraz predovšetkým k vojne na Ukrajine. Stal sa miláčikom konšpiračných webových [...]

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.