Založ si blog

Slovenská šanca na sídlo Európskej agentúry pre lieky opäť ožila!

Hoci sa už zdalo, že boj o sídlo spomínanej inštitúcie Slovensko definitívne prehralo, vo výbere sídla nastal výrazný obrat. Podľa španielskeho spravodajského serveru Gran Pedo, ktorý sa prioritne venuje otázkam zdravotníctva a liekovej politike Únie, skupina poslancov zdravotníckeho výboru Európskeho parlamentu požiadala o zaradenie do programu najbližšieho zasadnutia aj znovunastolenie témy o sídle Bratislavy, ako centra agentúry. Ide o vplyvných poslancov z frakcií ľudovcov a socialistov. Ako najiniciatívnejší sa prezentujú predovšetkým Španiel Gustavo Esquizofrénico a Maďar András Idegengyűlölő.

Španielsky server uvádza, že na tlačovej konferencii, ktorú včera k návrhu zvolali títo dvaja poslanci, sa dozvedeli novinári senzačné odôvodnenie takejto zmeny. Podľa predkladateľov ich viedlo k takémuto postupu niekoľko politických a súčasne viacero rýdzo praktických dôvodov. Z tých politických je treba spomenúť predovšetkým dva. Slovensko ako členská krajina nie je doteraz sídlom žiadneho centrálneho európskeho úradu a brilantne zvládlo svoje predsedanie v rade EÚ. Ak si teda odmyslíme škandály Ministerstva zahraničných vecí s obstarávaním rôznych zbytočných cirkusových predstavení na začiatok predsedníctva.

Druhým, výsostne profesionálnym dôvodom je skutočnosť, že v Únii silnejú tlaky, podľa ktorých je potrebné optimalizovať liekovú politiku, predovšetkým smerom k znižovaniu spotreby liekov na jedného obyvateľa. To sa podľa výročnej správy agentúry darí najviac zo všetkých členských krajín práve našej krajine. Ako príklad uviedli predkladatelia skutočnosť, že takmer 80% užívateľov liekov na Slovensku sú dôchodcovia, ktorí si vzhľadom na svoje príjmy nemôžu dovoliť lieky predpísané im lekármi kúpiť, či doplatiť. Takže ich proste neužívajú, čím napĺňajú zámery úradu ešte skôr, ako sa oficiálne dostanú do liekovej smernice komisie. Navyše tak potvrdili aj prezieravosť slovenského premiéra, ktorý už dávno zrušil nehumánne a antisociálne 20 korunáčky v ordináciách, aby odvtedy zaviedol asi 15 ďalších poplatkov, z ktorých má najnižšiu hodnotu tiež 20, akurát už v eurách.

Šetriaci moment sa napokon naplno preukázal aj počas utečeneckej krízy, keď značná časť Slovákov odmietala podať utečencom nielen pohár vody, ale aj acylpirín trebárs chorým deťom, alebo starým ľuďom. So slovami : Nech skapú aj tak sú to len moslimovia!

Toto sú teda rozhodujúce dôvody, prečo máme opakovane šancu na sídlo veledôležitej liekovej agentúry. A na záver ešte krátky španielsko-maďarský výkladový slovník.

Ak sa v ňom niektorí spoluobčania našli, je to podobnosť absolútne nenáhodná.

gran pedo – veľký prd

esquizofrénico – schizofrenik

idegengyűlölő – xenofób

 

 

Čakanie na ruského Stauffenberga, alebo Brutusa?

21.03.2023

Písal sa rok 1944 a skupina nemeckých dôstojníkov v snahe ukončiť vojnu a zabrániť totálnemu zničeniu Nemecka spáchala atentát na Adolfa Hitlera. Bombu k jeho nohám mal na porade vo Vlčom hniezde umiestniť práve Stauffenberg. Hitler zázrakom prežil a rozpútal krvavé orgie, ktoré zasiahli množstvo sprisahancov a ich rodín. Nemecko však nakoniec tak, či onak utrpelo [...]

Brat za brata!

23.02.2023

Inšpirovaní touto čud(r)áckou skupinou slovenských vlastencov, Vlastičiek a vlastníkov napríklad hotelov v Karibiku, sme sa v našej krčme rozhodli nielenže podporiť ich aktivity, ale dokonca rozšíriť toto ich hnutie. Tak sme si založili organizáciu Brat za brata, sestra za sestru, sesternica za sesternicu, bratranec za bratranca, sestrička za primára a primár za vrchnú [...]

Od boľševizmu k nacizmu. Život a dielo Ľuboša Blahu, život a dielo Smeru.

22.02.2023

Ľuboš Blaha, kedysi absolútne bezvýznamný poslanecký asistent ešte bezvýznamnejšieho poslanca za komunistickú stranu, vycítil správne svoju šancu. Hneď ako preveksloval do Smeru, začal po krátkej epizóde so svojím sociálnym cítením prezentovať svoje postoje ku Covidu, k očkovaniu a teraz predovšetkým k vojne na Ukrajine. Stal sa miláčikom konšpiračných webových [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.