Založ si blog

Čína si začne uplatňovať nárok na rozsiahle územia v Rusku.

Spor o územia, ktorý hrozí mohutným medzinárodným konfliktom na diplomatickom a právnom poli medzi týmito dvoma krajinami, má paradoxne pôvodcu práve v Rusku.

Rusko zaslalo OSN žiadosť, v ktorej si robí nárok na časť Arktídy bohatej na nerasty. Informovalo o tom ministerstvo zahraničných vecí v Moskve. Rusko verí, že príslušná komisia OSN jeho nárok na 1,2 milióna kilometrov štvorcových začne posudzovať ešte tento rok.Moskva tvrdí, že Lomonosov chrbát, ktorý sa tiahne pod hladinou Severného ľadového oceána od kontinentu smerom k pólu, je predĺžením ruského kontinentálneho šelfu, a že teda má právo na jeho ekonomické využívanie. Moskva však už vyslala do Arktídy niekoľko vojnových lodí, ktoré majú zabezpečiť trvalú vojenskú prítomnosť v Arktíde. – Pravda, 4.8.2015 –   https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/363586-rusko-si-robi-zalusk-na-arktidu-bohatu-na-nerasty-poslalo-osn-svoju-ziadost/  Problémom je, že v uvedenom teritóriu sa už nachádzajú americké, britské a francúzske vojenské sily. A najmenej 12 mesiacov už pôsobí na mieste, ktoré chce pričleniť Rusko k svojmu územiu, čínsky námorný výsadkový zbor. To znamená, že Čína, pokračujúca vo svojej ekonomicko-obchodnej a vojenskej expanzii v juhočínskom mori budovaním umelých ostrovov, kvôli ktorý sa dostáva do konfliktu s Japosnkom, Austráliou, Filipínami, Indonéziou a predovšetkým s odvekým rivalom Vietnamom, sa rozhodla presmerovať svoju aktivitu na Severný pól. Obsadením územia, kam sa chystal expedičný zbor ruského námorníctva, je teda už obsadený čínskymi námornými silami. Čína hodlá v najbližších týždňoch predložiť do Organizácie spojených národov žiadosť na priznanie značnej časti arktického územia ako neoddeliteľnej súčasti Čína. Ak bude táto jej snaha úspešná-pzn.: Hlasovať sa bude v pléne OSN, kde môže ČĽR po dohode s USA, Veľkou Bitániou a Francúzskom, spoločne s „pridruženými hlasovacími satelitmi“ –  krajiny Afriky, Ázie a Južnej Ameriky) získať pohodlnú väčšinu. To by znamenalo, že  ako nový vlastník týchto území si začne úplne v duch doterajších pokusov Ruska, akurát v obrátenom zemepisnom garde, uplatňovať nárok na obrovské územia v Rusku, pretože Lomonosov chrbát na jednej strane začína v Rusku a končí v Arktíde ale na druhej strane zase začína v Arktíde a končí v Rusku. Pokiaľ sa OSN stotožní s touto argumentáciou a následne, po „priklepnutí“časti Arktídy Číne, tá sa pochopiteľne vynasnaží práve pôvodne ruským argumentami uplatniť si právo na rozsiahle územia dnešného Ruska.

Je prirodzené , že Rusko, ktoré bolo paradoxne spúšťačom tohoto absurdného procesu, nebude s územnými nárokmi Číny súhlasiť. A tak sa dá očakávať mohutná diplomatická a ekonomická búrka. Dúfajme, že ostane iba pri nej a nepremení sa na podstatne horší konflikt, do ktorého by už boli zapojené aj vojenské sily.

Snaha o získanie ruských území Čínou sa dnes môže zdať ako chimérna predstava, ale v kontexte vyššie napísaného sa chiméra až príliš ľahko môže premeniť na realitu.

 

 

Čakanie na ruského Stauffenberga, alebo Brutusa?

21.03.2023

Písal sa rok 1944 a skupina nemeckých dôstojníkov v snahe ukončiť vojnu a zabrániť totálnemu zničeniu Nemecka spáchala atentát na Adolfa Hitlera. Bombu k jeho nohám mal na porade vo Vlčom hniezde umiestniť práve Stauffenberg. Hitler zázrakom prežil a rozpútal krvavé orgie, ktoré zasiahli množstvo sprisahancov a ich rodín. Nemecko však nakoniec tak, či onak utrpelo [...]

Brat za brata!

23.02.2023

Inšpirovaní touto čud(r)áckou skupinou slovenských vlastencov, Vlastičiek a vlastníkov napríklad hotelov v Karibiku, sme sa v našej krčme rozhodli nielenže podporiť ich aktivity, ale dokonca rozšíriť toto ich hnutie. Tak sme si založili organizáciu Brat za brata, sestra za sestru, sesternica za sesternicu, bratranec za bratranca, sestrička za primára a primár za vrchnú [...]

Od boľševizmu k nacizmu. Život a dielo Ľuboša Blahu, život a dielo Smeru.

22.02.2023

Ľuboš Blaha, kedysi absolútne bezvýznamný poslanecký asistent ešte bezvýznamnejšieho poslanca za komunistickú stranu, vycítil správne svoju šancu. Hneď ako preveksloval do Smeru, začal po krátkej epizóde so svojím sociálnym cítením prezentovať svoje postoje ku Covidu, k očkovaniu a teraz predovšetkým k vojne na Ukrajine. Stal sa miláčikom konšpiračných webových [...]

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.