Založ si blog

Filip Rybanič by mal dostať najvyššie štátne vyznamenanie. Rad bieleho dvojkríža.

Krajský súd v Bratislave zrušil pôvodný prvostupňový Okresného súdu Bratislava V. a výrazne znížil trest Filipovi Rybaničovi. Navyše sa nemusí ospravedlniť bývalému ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Filip Rybanič sa dopustil podľa súdu trestného činu vyzradenia bankového tajomstva, keď vyzradil kšefty pri prepieraní peňazí získaných z trestnej  medzi už odsúdeným daňovým podvodníkom Ladislavom Baštrnákom a zatiaľ neodsúdeným exministrom Kaliňákom.

Kto bol na pojednávaní, musí oceniť niekoľko vecí a jednu zrejme neoceniť. Senát súdu pod vedením Judr.Petra Šamka bol skutočne na prejednávanie prípadu pripravený až brilantne. Žiadne povrchné „skúmanie okolností“ a podobné nič nehovoriace prázdne, či plytké formulácie. Zjavne si naštudovali jeho členovia nielen  prípad samotný, ale aj slovenskú a európsku judikatúru, o ktorú tiež opierali svoj rozsudok.

Filip Rybanič vyviazol s podmienečným ročným trestom. Aj keď mne sa to zdá veľa, rozsudok súdu je potrebné rešpektovať. Senát totiž „nenabral odvahu“a neriadil sa známym citátom z histórie z Filmu Vyšší princíp. Staručký profesor po opakovaných atakoch študenta, ktorý sa ho pýtal, aký má názor na atentát na kata českého národa Heydricha, povedal : „Vražda tyrana z hľadiska vyššieho princípu nie je zločinom“. Je samozrejmé, že nemôžeme od súdu očakávať filmové riešenie. Ale v duchu si myslím, že happy end Filipa Rybaniča by mal znieť nasledovne : „Vyzradenie prania špinavých peňazí zločincami, napojenými na špičky politickej moci, nemôže byť pokladané za trestný čin“. A senát pod vedením Judr.Šamka by sa zapísal navždy do dejín slovenskej, európskej a možno aj svetovej justície. A citovali by ho snáď všetky právnické autority a pri svojom rozhodovaní by sa oň opierali ďalšie súdne inštitúcie.

Ale nech je už akokoľvek, tak, ako dnes prebiehalo pojednávanie v „Justičáku“, tak by som si predstavoval súdne konania na celom Slovensku. Profesionálne, s nadhľadom, bez emócií. Takto má vyzerať skutočne nezávislé rozhodovanie.

A napriek rozsudku by mal zase Filip Rybanič  dostať najvyššie štátne vyznamenie za neoceniteľný prínos v boji proti organizovanému zločinu, prepojeného so špičkami slovenskej politiky.

Čakanie na ruského Stauffenberga, alebo Brutusa?

21.03.2023

Písal sa rok 1944 a skupina nemeckých dôstojníkov v snahe ukončiť vojnu a zabrániť totálnemu zničeniu Nemecka spáchala atentát na Adolfa Hitlera. Bombu k jeho nohám mal na porade vo Vlčom hniezde umiestniť práve Stauffenberg. Hitler zázrakom prežil a rozpútal krvavé orgie, ktoré zasiahli množstvo sprisahancov a ich rodín. Nemecko však nakoniec tak, či onak utrpelo [...]

Brat za brata!

23.02.2023

Inšpirovaní touto čud(r)áckou skupinou slovenských vlastencov, Vlastičiek a vlastníkov napríklad hotelov v Karibiku, sme sa v našej krčme rozhodli nielenže podporiť ich aktivity, ale dokonca rozšíriť toto ich hnutie. Tak sme si založili organizáciu Brat za brata, sestra za sestru, sesternica za sesternicu, bratranec za bratranca, sestrička za primára a primár za vrchnú [...]

Od boľševizmu k nacizmu. Život a dielo Ľuboša Blahu, život a dielo Smeru.

22.02.2023

Ľuboš Blaha, kedysi absolútne bezvýznamný poslanecký asistent ešte bezvýznamnejšieho poslanca za komunistickú stranu, vycítil správne svoju šancu. Hneď ako preveksloval do Smeru, začal po krátkej epizóde so svojím sociálnym cítením prezentovať svoje postoje ku Covidu, k očkovaniu a teraz predovšetkým k vojne na Ukrajine. Stal sa miláčikom konšpiračných webových [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.