Založ si blog

V debate s hlupákom nikdy nezvíťazíš. Uspokojiť sa musíš aj s tesnou prehrou. Kapitola II.

Aj keď som bol pôvodne presvedčený, že k téme „debata s hlupákom“ sa už skutočne nikdy nevrátim, reakcie môjho okolia ma k tomu primäli. Zjednoduším to. Množstvo mojich známych chce z takých, alebo onakých dôvodov, aby som uviedol viac konkrétnych faktov svojho odporu k takýmto diskusiám. Tak plním ich želanie a predkladám „špecifikáciu“ anti-diskusných príčin.

1. Za komunistov bolo lepšie. Táto všeobecná floskula hlupákov sa stala už natoľko okrídlenou, že niekedy je schopná rozviklať aj inak normálne uvažujúceho a racionálne zmýšľajúceho človeka. A teraz ich argumenty, prečo tomu tak bolo.

– Z Maďarska som pašoval olej, pracie prášky a dámske vložky. Z NDR šušťákové vetrovky a silonové košele. Z Poľska strieborné líšky. Do Rakúska, ak sa tam niektorému z nich podarilo vycestovať, ruské šampanské, ktoré mu „išli Rakúšania z rúk vytrhať“! Zisk bol 200% a viac!

– Vo fabrike som si ráno cvikol, potom sme prekočili plot a išli sme na fušku. Vrátili sme sa tesne pred fajrontom a mali sme vo vrecku 300 Kčs z fušky a napísaných 8 hodín v robote.

– Na odborárske  školenie v krajskom meste som išiel na 5 dní, v pondelok som sa podpísal a večer som už bol doma. A týždeň plateného voľna bol predo mnou.

– Všetci sme mali prácu a tým pádom aj istotu – teraz si dajte do súladu s týmto tvrdením dve predchádzajúce.

– Všetci chlapci museli na vojnu! Tam z nich urobili chlapov a vychovali ich! Ja len dodávam, že vychovať má každého predovšetkým rodina, na ktorej leží 95% zodpovednosti. Ak to rodičia z nejakých dôvodov nezvládli, mali by rodinné prídavky, ktoré na chalaniska roky poberali, poslať na účet armády.

2. Za komunizmu nebolo toľko sociálnej nespravodlivosti.

– Možno áno, ale tú „nespravodlivosť“ dnes vytvárajú samotní komunisti, ktorým sa predovšetkým za Mečiarovho pontifikátu podarilo ukradnúť 80% štátneho majetku. Takže opäť vzlykanie na nesprávnom hrobe.

– Za komunizmu som dostal po 5 rokoch byt. Čo mi dali títo sku…í kapitalisti? Neviem  ako vy, ale ja som nepostrehol, že pracujúci v bývalom západnom Nemecku, Rakúsku, alebo Francúzsku, bývali v zemľankách?!  A nepotrebovali svoj byt dostať ani do „daru“ od štátu, ani naň nemuseli v poradovníku čakať niekedy 10 a viac rokov, podľa veľkosti mesta.

-Mali sme bezplatné zdravotníctvo – jedna z ďalších, do neba volajúcich hlúpostí. Oficálne áno, ale ruku na srdce. Naozaj si nechceme pamätať, ako to v skutočnosti bolo? Naozaj nechceme?

Celú moju úvahu zakončím výrokmi „vševedov“, ktoré myslím najpresnejšie charakterizujú ich vnútorný svet.

Dnes väčšina detí už ani športovať nemôže, rodičia na to jednoducho nemajú peniaze!

Toto je naozaj zmes hlúposťi premiešanej s klamstvom a ako ingrediencia bola pridaná nostalgia za časmi preskakovania plotov vo fabrike a fušovania počas pracovnej doby. Mne sa skutočne stačí v spomienkach reálne vrátiť do obdobia vlastných futbalových pokusov a spomenúť si na ihriská, kde tráva zablúdila len ak ju tam dovial vietor, alebo na kolená plné čiernych bodiek zo škvarových ihrísk. Niektoré, myslím tie bodky, tam mám dodnes. Podmienky na šport nemali deti nikdy v histórii lepšie, aké ich majú dnes. Od ihrísk všetkého druhu, športového vybavenia a možností na tréning. Taká je pravda.

Ale najviac horekujú tí, ktorí vtedy, aj dnes chodili a chodia na futbal až po polčase, lebo vtedy už netreba platiť vstupné…

A už len posledný odkaz pre tých, ktorí vravia, že bolo lepšie a unissono tvrdia, ža za všetkým zlom je Amerika. Nebyť tej „prekliate“j Ameriky, Hamšík by dnes hral možno za Slavoj Trebišov, generácia hokejových mágov okolo Mira Šatana by NHL pozerala na tajne pridaných televíznych anténach a končila by svoju kariéru v druhých, či tretích ligách.

Tak nám bolo v tom komunizme skvele!

Čakanie na ruského Stauffenberga, alebo Brutusa?

21.03.2023

Písal sa rok 1944 a skupina nemeckých dôstojníkov v snahe ukončiť vojnu a zabrániť totálnemu zničeniu Nemecka spáchala atentát na Adolfa Hitlera. Bombu k jeho nohám mal na porade vo Vlčom hniezde umiestniť práve Stauffenberg. Hitler zázrakom prežil a rozpútal krvavé orgie, ktoré zasiahli množstvo sprisahancov a ich rodín. Nemecko však nakoniec tak, či onak utrpelo [...]

Brat za brata!

23.02.2023

Inšpirovaní touto čud(r)áckou skupinou slovenských vlastencov, Vlastičiek a vlastníkov napríklad hotelov v Karibiku, sme sa v našej krčme rozhodli nielenže podporiť ich aktivity, ale dokonca rozšíriť toto ich hnutie. Tak sme si založili organizáciu Brat za brata, sestra za sestru, sesternica za sesternicu, bratranec za bratranca, sestrička za primára a primár za vrchnú [...]

Od boľševizmu k nacizmu. Život a dielo Ľuboša Blahu, život a dielo Smeru.

22.02.2023

Ľuboš Blaha, kedysi absolútne bezvýznamný poslanecký asistent ešte bezvýznamnejšieho poslanca za komunistickú stranu, vycítil správne svoju šancu. Hneď ako preveksloval do Smeru, začal po krátkej epizóde so svojím sociálnym cítením prezentovať svoje postoje ku Covidu, k očkovaniu a teraz predovšetkým k vojne na Ukrajine. Stal sa miláčikom konšpiračných webových [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.