Založ si blog

Kambodžania sú úžasní! A mnohí Slováci a Česi majú veľké srdce! VEĽKÉ SRDCE!

Kambodza spolocne foto2 Domov a zahraničie

 

Naše vietnamsko – kambodžské putovanie sme ukončili v Budapešti príletom z Dubaja.Niekto ešte nostalgicky na letisku povedal : Viete, že to lietadlo, ktorým sme prileteli, letí nazad o 3 hodiny?

Napriek utrmácanosti z cesty sme pochopili zmysel poznámky.Za ďalších 25 hodín by sme mohli byť nazad v Phnom Penhe.

Záver nášho pobytu sa niesol v znamení udalostí, ktoré mierne osviežili náš pobyt. V Sihanoukville som si požičal skúter, na ktorom som brázdil denne miestami naozaj vybrázdenú cestu z hotela do detského domova. Na skútri tam jazdí každý, kto sa práve nevezie tuk-tukom.Najmladší šofér, ktorého som zaregistroval, mal asi 5-6rokov. Dosť dlho mi nešlo do hlavy, že každý, kto jazdí, či je to domáci, alebo cudzinec, bez problémov vypije trebárs 5 pív a vzápätí nakopne mašinu.

Pýtal som sa, ako je to možné Slováka Paľa, ktorý v Sihanoukville žije už nejaké roky a on mi odpovedal pamätnou vetou :

A ty by si tu jazdil triezvy?

Vtedy som si uvedomil, že ak budem chcieť  natrvalo žiť a tým pádom aj jazdiť v Kambodži, asi by som fakt musel začať piť. Jazdenie v tejto krajine je totiž niečo tak fascinujúce, že to človek musí zažiť.

Ja sa vám to teraz vynasnažím aspoň opísať. Dopravné značky sú niečo, čo všetci pokladajú za vec, ktorú tam niekto kedysi omylom zabudol. Nech vás neprekvapí, ak sa oproti vám vo vašom smere na štvorprúdovej ceste valí auto,alebo na  kruhovom obchvate zjaví motorka. Kamióny, idúce pred vami v noci po ceste, takmer zásadne nemajú zadné svetlá. Vpredu svietia, vzadu nie. Asi sa držia zásady vojenských prieskumníkov – vidieť a nebyť videný.

Semafory na križovatkách plnia podľa všetkého len dekoratívno-farebnú funkciu. Jazdí sa bez ohľadu na práve svietiacu farbu. Ale keďže život je plný paradoxov, ja som dostal pokutu 2 doláre za jazdu na červenú. Už  len doplním, že to bolo na križovatke, kde nie sú semafory.

Dohadovanie sa s policajtom bolo zbytočné, dookola opakoval “red line”. Tak nastala etapa dohodovania.Z pôvodných 10 dolárov sme skončili na spomínaných 2. Keď som mu povedal, že chcem blok, zjavne bol pripravený aj na takúto variantu, lebo mi lámanou angličtinou kľudne odpovedal: Samozrejme, ale bloky má kolega a ten práve odišiel na obed”.

Obed v Kambodži trvá asi 2 hodiny. Takže môžete hádať, či mám tie bloky pri sebe. Druhú pokutu, tentoraz vo výške 1 dolár som dostal za to, že som jazdil cez deň so zapnutými svetlami. A to je v Kambodži priestupok. Proste iný kraj, iný mrav. Na bloky som už nečakal.No nič to, za takúto sumu je to úsmevná skúsenosť, navyše ak Mário v máji dostal dolár pokuty za to, že išiel na motorke bez trička. Ešte šťastie, že v kambodži nepoznajú zimu, lebo predstava, ako v kožuchu túruje skúter, je neuveriteľne zábavná.

Vidieť sa bežne dá motorka, na ktorej sa vezú 2 dospelí a 3 deti, alebo motorka, na ktorej vezie otec dieťa od lekára, pričom mamka drží v naručí nielen dieťa, ale aj stojan s infúziou. Esemeskovanie šoféra motorky za jazdy mi neprekážalo dovtedy, kým tak nezačal robiť chlapík, ktorý ma viezol do hotela.

Myslím, že som to už napísal v nejakom blogu, že leitmotívom našej cesty nebolo vyvaľovanie sa pri mori, ani účasť v relácii Nákupní turistickí maniaci. Týmto činnostiam sme venovali najmenej zo všetkého, v Ázii stráveného času.

Nás do Kambodže ťahalo srdce a snaha pomôcť deťom z detských domovov v Phnom Penhe a v Sihanoukville.Kambodžania ako ľudia sú úžasní. Milí, skromní, čestní. Mne sa napríklad stalo, že som namiesto 10 dolárov  zaplatil 20 dolárovkou a odišiel som. Dievčina z obchodu bežala za mnou asi 200 metrov, aby mi vrátila zvyšok.

Pri vydávaní peňazí v obchode, alebo na trhu si ich nemusíte prepočítať. Nikomu z nás sa nikdy nestalo (a to sme tam boli niektorí už opakovane), že by suma nesedela. Skutočne nikdy.

Kambodžania majú aj svoje vlastné pravidlá a pre nás zvláštne zvyky. Na Kambodžana napríklad nesmiete nikdy zakričať, lebo to je pre neho smrteľná urážka. Podanie ruky nechápu ako pozdrav priateľstva, ale ako niečo pre nich tajomné. Kambodžan vám je ochotný pomôcť kedykoľvek a kdekoľvek a ísť trebárs s vami pešo kilometer, aby vás doviedol k miestu, ktoré hľadáte.

Kupovanie na trhu je rituál, ktorý je neopakovateľný a čarovný.Z pôvodne požadovanej ceny zíde predavač po dohadovaní kľudne na 30%, ale nesmie naraziť na člena našej  výpravy Jana, ktorý pri nákupoch takmer rozvrátil stáročia fungujúci systém kambodžskej cenotvorby. Ak si stanovil, že nejaká vec má pre neho hodnotu 10 dolárov, tak ju dosiahol z pôvodných, predavačkou požadovaných 100 $.

Snažila sa mu vysvetliť, že by išla hlboko pod svoju nákupnú cenu, že pri takejto cene zomrie od hladu nielen ona, ale celá jej rodina a možno aj rodná dedina, ale verte neverte, Jano vždy dosiahol svoje a s predavačkou sa lúčili ako najlepší kamaráti a dlhoroční, na základe vzájomnej výhodnosti spolupracujúci obchodní partneri.Už, už sme čakali, že si ako správni súperi vymenia dresy a možno aj adresy.

Ak som napísal, že mnohí  Slováci a Česi sú úžasní ľudia, tu je zoznam tých, ktorí finančne a materiálne pomohli sirotám z Kambodže.

Lenka Dananaiová,Šaňo Misko,Jano Cvik,Mário Korčok-ten bol s nami ešte v máji, teraz ho nepustili pracovné povinnosti,alebo manželka?:-DTakže Petra, v decembri ideš za trest s nami! Miro Rohrbach,Rodika Rácová,Šárka Vitová,Maja Gašparovičová,Soňa a Dodo Filípkovci,Stanka Šimová,Kačena Cviková,Boris Kaňák,Lenka Benická.

Zo  Slovenska sa k nám pridali : Katka Vidová,Karol Hložek,Rasťo Krajčík.

A zvlášť veľké poďakovanie patrí Janke Klimekovej, Mariánovi Bartulákovi a Zdenke Klinkovej, Nadi Rajter i Kataríne Dananaiovej.

Zopár fotografií si môžete pozrieť na tomto FB. Ďalšie tam budeme postupne pridávať.

https://www.facebook.com/kambodzadeti.kambodza?fref=photo

Čakanie na ruského Stauffenberga, alebo Brutusa?

21.03.2023

Písal sa rok 1944 a skupina nemeckých dôstojníkov v snahe ukončiť vojnu a zabrániť totálnemu zničeniu Nemecka spáchala atentát na Adolfa Hitlera. Bombu k jeho nohám mal na porade vo Vlčom hniezde umiestniť práve Stauffenberg. Hitler zázrakom prežil a rozpútal krvavé orgie, ktoré zasiahli množstvo sprisahancov a ich rodín. Nemecko však nakoniec tak, či onak utrpelo [...]

Brat za brata!

23.02.2023

Inšpirovaní touto čud(r)áckou skupinou slovenských vlastencov, Vlastičiek a vlastníkov napríklad hotelov v Karibiku, sme sa v našej krčme rozhodli nielenže podporiť ich aktivity, ale dokonca rozšíriť toto ich hnutie. Tak sme si založili organizáciu Brat za brata, sestra za sestru, sesternica za sesternicu, bratranec za bratranca, sestrička za primára a primár za vrchnú [...]

Od boľševizmu k nacizmu. Život a dielo Ľuboša Blahu, život a dielo Smeru.

22.02.2023

Ľuboš Blaha, kedysi absolútne bezvýznamný poslanecký asistent ešte bezvýznamnejšieho poslanca za komunistickú stranu, vycítil správne svoju šancu. Hneď ako preveksloval do Smeru, začal po krátkej epizóde so svojím sociálnym cítením prezentovať svoje postoje ku Covidu, k očkovaniu a teraz predovšetkým k vojne na Ukrajine. Stal sa miláčikom konšpiračných webových [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.