Založ si blog

Rozdiel medzi šarlatánmi, podvodníkmi a slovenskými politikmi? Tí druhí sú nebezpečnejší.

blog-dnesZačalo to Kašpirovským. Možno si niektorí z vás ešte pamätajú na zaplnené haly, kde dokázal pri svojich seansách dostávať do tranzu publikum, „dokázal dokonca na diaľku cez televíznu obrazovku, či telefonicky určiť diagnózu a podľa jeho vlastného tvrdenia dokázal choroby cez tieto výdobytky techniky aj vyliečiť“. Pochybujem, že majster ilúzie zbavil svojich pacientov bolestí chrbtice, žlčových kameňov, alebo im dokázal vyčistiť organizmus od zla a zlých duchov. Ale nepochybne im vyčistil aspoň ich peňaženky.

Potom prišiel šarlatán a výrobca dúhy menom Vladimír Mečiar. Národ šalel, keď mu oznamoval, že ochráni Slovensko pred maďarským agresorom, ktorý vraj na spoločných hraniciach sústreďuje tankové jednotky. Zvolal, že on nariadil bojovú pohotovosť celej slovenskej armáde! Pravda pritom bola taká, že Maďarsko malo v tom čase asi 2,slovom dva funkčné tanky a o „nariadenej slovenskej armádnej pohotovosti“ sa náhodou až v krčme dozvedel deveťák z kasární v Jelšave od spolusediaceho a spolupijúceho Joža. A tak, ako teda takmer mobilizácia slovenskej armády začala, tak aj skončila. V krčme. Vzápätí však producent šťastia zvolal, že vybuduje zo Slovenska druhé Švajčiarsko! Tento sľub splnil, ale len čiastočne. Vybudoval ho pre seba, rodinu a možno 100 ďalších spolupodvodníkov. Na viac proste nevystalo… Vlastne omyl. V športovej hale na Pasienkoch dostávali účastníci seansov balíčky kávy s jeho menom a kalendáriky s jeho fotografiou a natlačeným podpisom. Zadarmo. No vlastne zase omyl. Jedna káva ich, aj nás, ktorí sme sa nezúčastňovali, vyšla asi na 20 000 000,- Sk a kalendárik s fotografiou, ktorý si mnohí stavali na nočné stolíky, alebo do kredencov hneď vedľa obrázku svätej Panny Márie, na 40 000 000,-Sk.

Výroba ilúzií na Slovensku však pokračovala ďalej. Prišli BMG Investy a ľudia uverili, že netreba robiť, netreba študovať, netreba sa vzdelávať, stačí iba „správne“ investovať a budú sa mať dobre. Pritom sa mali mať dobre, ale na pozore! Nemali… Ako to dopadlo vedia títo „investori“ a my to vieme tiež. A v tom prišiel ďalší výrobca blahobytu, ktorý im oznámil, že ich odškodní, ak sa stane premiérom. Stal sa. Ale neodškodnil, ani nikdy neodškodní. Ale národ zase nejaké roky žil v nádhernej predstave, že raz zazvoní poštár a povie : Nesiem z Úradu vlády tých vašich 500 000,- a k tomu aj 25% úroky. Gratulujem vám, dnes ste sa stali boháčom a do konca života nemusíte pohnúť nielen prstom na ruke, ale ani prstom na nohe! Poštár však nechodil, nechodí a ani nikdy nezazvoní. Nuž, ale za tú ilúziu to možno stálo. Alebo ani nie? „A do Košíc budete cestovať už v roku 2010 po diaľnici“! Cestujú. Hlavne tí, ktorí sa vozia na Porsche, Bugatti, Mercedesi, či Land Roveri posledného typu. Ale aj tí chodia cez Maďarsko. Ostatní popod Strečno, alebo iné vychýrené zápchy na diaľnici, ktorá vlastne už (ne)funguje siedmy rok. Ale za tú ilúziu to stálo aspoň Váhostavu, či presnejšie jeho majiteľovi, menej ilúzií už majú robotníci a živnostníci, ktorých Váhostav okradol ako banda vreckárov neskúseného turistu. Do hola!

To fakír Béla Bugár dokázal rovno nemožné! Pred voľbami vytvoril ilúziu, že charakter rozhoduje, aby už o deň po voľbách dokázal, že rozhoduje iba v prípade, ak ho majú iní. Pred voľbami dokázal vsugerovať voličom predstavu, že vládnuť sa dá aj bez Smeru, aby im deň po voľbách oznámil, že si z nich robil počas mnohých srandu.

Ďalší mág nastúpil iba toť, nedávno. Tvrdil, že bude robiť veci odborne, hrdo a slušne. A takmer 10% voličov uverilo, že urobí čáry-máry a z bandy genetických zlodejov sa stane spolok uhladených, distingvovaných, morálku a zákony ctiacich puritánov. Ajhľa! A už zisťujú, že z prostitútky a vagbunda bude vždy iba prostitútka a vagabund. Napriek sladkým prísľubom a novej fasáde bordelu. Filmová Pretty Woman sa deje v živote úplne výnimočne, ale určite nie v slovenskej politike.

Kam sa na týchto profíkov hrabe chudáčik Kašpirovskij, alebo René Schneider, majiteľ slovenskej firmy Sálem, ktorý okrem toho, že dlhuje na daniach a odvodoch státisíce €, ešte stačí vykonávať aj funkciu samozvaného pastora neregistrovanej náboženského spoločenstva Zbor viery a svoje ovečky dokázal presvedčiť, že viera dokáže vyliečiť všetko! Aj epilepsiu, aj sklerózu. René vysvetľuje svojim stúpencom, že ak budú veriť-samozrejme jemu, budú sa mať dobre. Budú zdraví a bohatí. On už bohatým je. Ani nie tak preto, že by veril vlastným bludom, ale preto, že im veria iní.

Takže aký je vlastne rozdiel medzi šarlatánmi a politickými šarlatánmi? V zásade iba v množstve okradnutých ľudí. A v nakradnutej sume.

Tí politickí sú teda podstatne nebezpečnejší. Lebo ak tí prví dokážu ohlúpnuť vymedzenú skupinu ľudí, rátajúcu sa možno na stovky, či tisíce, tí druhí to zvládnu s miliónom voličov.

Ak tí prví dokážu ukradnúť z peňaženiek svojich ovečiek a barančekov milión, tí druhí dokážu ukradnúť krajine a národu celú budúcnosť.

Toto: Youtube.com

Čakanie na ruského Stauffenberga, alebo Brutusa?

21.03.2023

Písal sa rok 1944 a skupina nemeckých dôstojníkov v snahe ukončiť vojnu a zabrániť totálnemu zničeniu Nemecka spáchala atentát na Adolfa Hitlera. Bombu k jeho nohám mal na porade vo Vlčom hniezde umiestniť práve Stauffenberg. Hitler zázrakom prežil a rozpútal krvavé orgie, ktoré zasiahli množstvo sprisahancov a ich rodín. Nemecko však nakoniec tak, či onak utrpelo [...]

Brat za brata!

23.02.2023

Inšpirovaní touto čud(r)áckou skupinou slovenských vlastencov, Vlastičiek a vlastníkov napríklad hotelov v Karibiku, sme sa v našej krčme rozhodli nielenže podporiť ich aktivity, ale dokonca rozšíriť toto ich hnutie. Tak sme si založili organizáciu Brat za brata, sestra za sestru, sesternica za sesternicu, bratranec za bratranca, sestrička za primára a primár za vrchnú [...]

Od boľševizmu k nacizmu. Život a dielo Ľuboša Blahu, život a dielo Smeru.

22.02.2023

Ľuboš Blaha, kedysi absolútne bezvýznamný poslanecký asistent ešte bezvýznamnejšieho poslanca za komunistickú stranu, vycítil správne svoju šancu. Hneď ako preveksloval do Smeru, začal po krátkej epizóde so svojím sociálnym cítením prezentovať svoje postoje ku Covidu, k očkovaniu a teraz predovšetkým k vojne na Ukrajine. Stal sa miláčikom konšpiračných webových [...]

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.