Založ si blog

Návrh novely zákona o SIS je natoľko legislatívne úbohý, že Čižnár musel tresknúť po stole!

Centes dnes
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár nesúhlasí s tým, aby Slovenská informačná služba (SIS) sledovala ľudí bez kontroly súdu a mala také právomoci, aké si určila v návrhu nového zákona, ktorý predložil minister vnútra Robert Kaliňák( Monika Tódová, DENNÍK N, 27.3.2015).
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár mnohé zo svojich 17(slovom sedemnástich!) pripomienok, pokladá za zásadné! Neviem, s kým JUDr. Čižnár konzultoval svoje výhrady, ale odviedli brilantnú prácu!Toľko nezmyslov a profesionálnych hlúpostí, ktoré sa objavili v návrhu novely, totiž mohli viesť k jedinému možnému odporúčaniu, ktoré napokon Čižnár aj navrhol-stiahnuť novelu z legislatívneho procesu a celú ju prepracovať.Viem si predstaviť, ako trpel Čižnár ako právnik, keď si prečítal stupidity typu :príslušníci SIS môžu pod legendou pracovať aj v iných štátnych inštitúciách „na základe dohody s príslušným štatutárnym orgánom“, teda napríklad ministrom daného rezortu.Kto sa pohyboval, alebo pohybuje v prostredí spravodajských služieb si musí klásť otázku, ako sa mohla takáto infantilita vôbec do návrhu dostať?Ak totiž o legalizantovi v prostredí vie čo len jediný človek v inštitúcii, trebárs aj minister, o 3 dni o ňom vedia všetci!Takže jeho spravodajské nasadenie do prostredia prinesie 2 efekty. Zmarí jeho nasadenie ako také a navyše ho môže aj spravodajsky odkryť! SIS do zákona zaviedla nový prvok kontroly – občan má právo obrátiť sa na parlamentný kontrolný výbor, ak si myslí, že sú porušované jeho základné ľudské práva. Podľa generálneho prokurátora však nestačí, ak takéto sťažnosti preskúma len výbor. Čižnár:Preskúmavanie prípadného porušenia základných práv a slobôd prináleží súdu(M.Tódová,Denník N).O takýto právny nezmysel sa môžeme pokúšať naozaj len na Slovensku, keď chceme nahrádzať súdy a justíciu ako celok akýmsi výborom národnej rady, v ktorom sedí okrem minima(ak vôbec nejaký) profíkov trebárs učiteľka, lekár, fyzik, alebo kurič.Toto ustanovenie by museli zrušiť na Ústavnom súde už v podateľni!Nebudem tu rozoberať všetky hlúposti, ktoré novela obsahuje.Ale jednu, naozaj nevídaných rozmerov, si nechám na koniec.
SIS do zákona napísala opatrenie, že príslušník sa môže zosobášiť s občanom cudzieho štátu iba so súhlasom riaditeľa. Podľa Čižnára je takýto zákaz protizákonný a upozorňuje SIS, že určite má dosť vlastných prostriedkov, aby zistila, ak sa takýto sobáš stane bezpečnostným rizikom(M.T.Denník N).
Čižnár ako generálny prokurátor musel samozrejme vážiť pri predkladaní námietok k zákonu slová.Ja to ako bloger až tak striktne dodržiavať nemusím, takže moje hodnotenie takéhoto paragrafu znie: Aspoň v niečom sme ako krajina svetová! Takúto, do neba volajúcu legislatívnu kravinu dokážeme vyrobiť naozaj asi len my na Slovensku! Nebudem zachádzať do právneho hodnotenia tejto stupidity, nebudem tu citovať, s ktorými všetkými právnymi predpismi, Ústavou počínajúc a medzinárodnými dohodami končiac, je takýto paragraf v rozpore.
On je totiž v rozpore predovšetkým so zdravým rozumom!
Keď bol zvolený J.Čižnár za generálneho prokurátora, trošku sme debatovali na túto tému s bývalým kolegom, ktorý s ním ako vyšetrovateľ prichádzal pracovne do styku.Povedal mi pre mňa pamätnú vetu : Ak si ktokoľvek myslí, že Čižnár bude ako prokurátor plniť nejaké politické objednávky kohokoľvek, už teraz na to kľudne stavím 100 € proti 1.Veď aj 1 € ako istá výhra poteší.
Zdá sa, že kamarát sa nemýlil.
P.S. : Dovoľujem si vás požiadať, aby ste sa pri prípadných reakciách na môj blog nevenovali nevymenovaniu Judr.Čentéša za generálneho prokurátora a vymenovaniu Judr.Čižnára za generálneho prokurátora.To je úplne iná téma a nesúvisí s týmto blogom.

Čakanie na ruského Stauffenberga, alebo Brutusa?

21.03.2023

Písal sa rok 1944 a skupina nemeckých dôstojníkov v snahe ukončiť vojnu a zabrániť totálnemu zničeniu Nemecka spáchala atentát na Adolfa Hitlera. Bombu k jeho nohám mal na porade vo Vlčom hniezde umiestniť práve Stauffenberg. Hitler zázrakom prežil a rozpútal krvavé orgie, ktoré zasiahli množstvo sprisahancov a ich rodín. Nemecko však nakoniec tak, či onak utrpelo [...]

Brat za brata!

23.02.2023

Inšpirovaní touto čud(r)áckou skupinou slovenských vlastencov, Vlastičiek a vlastníkov napríklad hotelov v Karibiku, sme sa v našej krčme rozhodli nielenže podporiť ich aktivity, ale dokonca rozšíriť toto ich hnutie. Tak sme si založili organizáciu Brat za brata, sestra za sestru, sesternica za sesternicu, bratranec za bratranca, sestrička za primára a primár za vrchnú [...]

Od boľševizmu k nacizmu. Život a dielo Ľuboša Blahu, život a dielo Smeru.

22.02.2023

Ľuboš Blaha, kedysi absolútne bezvýznamný poslanecký asistent ešte bezvýznamnejšieho poslanca za komunistickú stranu, vycítil správne svoju šancu. Hneď ako preveksloval do Smeru, začal po krátkej epizóde so svojím sociálnym cítením prezentovať svoje postoje ku Covidu, k očkovaniu a teraz predovšetkým k vojne na Ukrajine. Stal sa miláčikom konšpiračných webových [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.