Založ si blog

Smutné Vianoce krajčírok zo Svidníka. Lebo Slovensko. . .

 

Pred svidníckou fabrikou protestovalo takmer 200 žien. Trom stovkám zamestnancov taliansky majiteľ protiprávne zadržiava 30-tisíc eur. Vo fabrike sa nekúri.Nevyplatené mzdy, zima v halách a aby bola drzosť dokonaná,  vyhrážanie sa majiteľa, že prevezie výrobu do Poľska, či na Ukrajinu.Ale no tak pán majiteľ Pierro Bucallo.Ty nikam nepôjdeš,Nikam.Tebe je najlepšie u nás, na “malom, bohabojnom, svojstojnom, dobrosrdečnom a kresťanskom” Slovensku.Lebo len a len tu si totiž môžeš dovoliť to, čo si dovoľuješ dnes voči svojim zamestnankyniam.Skús to urobiť v tom Poľsku, kam sa vyhrážaš, že prenesieš výrobu.Krajčírky by možno mali Vianoce bez výplat, ale ty by si jedol vianočné pupáčky vo väzenskej cele.Alebo by tvoja fotografia visela na každom letisku, na každej policajnej stanici.Nikam nechoď, neopúšťaj nás.Len na Slovensku sa roky nevie doriešiť smrť 24 baníkov zavalených v Handlovej v roku 2006 a 2009.Koho teda bude trápiť taká drobnosť, ako nevyplatené mzdy krajčírkam?Neboj sa ani výstrahy, že do riešenia problému sa zapojil Národný inšpektorát práce a jeho odnož Inšpektorát práce Prešov.Oni soudruzi totiž vedia o tom, čo sa v tvojej fabrike deje už dávno.Len im nejako nevyšiel čas riešiť to.Veď ak si človek uvedomí,na  koľkých dôležitých poradách medzitým drali gate, koľko služobných ciest do Bratislavy a do zahraničia absolvovali, nemôžeme sa diviť, že na takú prkotinu, ako sú platy krajčírok a otrasné pracovné podmienky, im neostal čas.A ak si ešte predstavím, koľko zákerných, takmer hackerských útokov záujemcov o ich funkcie museli odraziť, je mi ich ľúto takmer rovnako, ako tie krajčírky.Vieš, Pierro, keby sa takéto niečo udialo v tebou vysnívanom Poľsku, v tlačovej agentúre by už bola vyšla krátka správa. Generálny riaditeľ Národného inšpektorátu práce Ing. Andrej Gmitter a riaditeľ Inšpektorátu práce v Prešove Ing. Daniel Hrabko si budú od 1.januára 2015 uvádzať  v profesnom životopise na zaklade rozhodnutia ministra práce  tieto funkcie v minulom čase.

 

Ale sme na Slovensku, takže klídek, Pierro.Zajtra zriadi minister práce pracovnú skupinu na riešenie problému.A keďže život nás naučil, že ak chceš niečo zakamuflovať dokonale a nikdy to nechceš vyriešiť, zriaď na to expertný tím. Pierro, ty budeš mať Vianoce úplne pohodové.So stromčekom, vianočnou pohodou  a darčekmi.Tvoje krajčírky budú mať tiež Vianoce.Ale len kalendárne.

 

Krátka inštruktáž na záver: Na fotografii vidíte pracovnú skupinu zriadenú minstrom práce, sociálnych vecí a rodiny na vyriešenie problému nevyplatených miezd a otrasných pracovných podmienok vo Svidníku.Rokovanie s majiteľom firmy bolo mimoriadne náročné, o čom svedčí aj foto takmer na smrť urokovaných ministerských parlamentárov.

 

 

Čakanie na ruského Stauffenberga, alebo Brutusa?

21.03.2023

Písal sa rok 1944 a skupina nemeckých dôstojníkov v snahe ukončiť vojnu a zabrániť totálnemu zničeniu Nemecka spáchala atentát na Adolfa Hitlera. Bombu k jeho nohám mal na porade vo Vlčom hniezde umiestniť práve Stauffenberg. Hitler zázrakom prežil a rozpútal krvavé orgie, ktoré zasiahli množstvo sprisahancov a ich rodín. Nemecko však nakoniec tak, či onak utrpelo [...]

Brat za brata!

23.02.2023

Inšpirovaní touto čud(r)áckou skupinou slovenských vlastencov, Vlastičiek a vlastníkov napríklad hotelov v Karibiku, sme sa v našej krčme rozhodli nielenže podporiť ich aktivity, ale dokonca rozšíriť toto ich hnutie. Tak sme si založili organizáciu Brat za brata, sestra za sestru, sesternica za sesternicu, bratranec za bratranca, sestrička za primára a primár za vrchnú [...]

Od boľševizmu k nacizmu. Život a dielo Ľuboša Blahu, život a dielo Smeru.

22.02.2023

Ľuboš Blaha, kedysi absolútne bezvýznamný poslanecký asistent ešte bezvýznamnejšieho poslanca za komunistickú stranu, vycítil správne svoju šancu. Hneď ako preveksloval do Smeru, začal po krátkej epizóde so svojím sociálnym cítením prezentovať svoje postoje ku Covidu, k očkovaniu a teraz predovšetkým k vojne na Ukrajine. Stal sa miláčikom konšpiračných webových [...]

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.