Založ si blog

Veľkú Britániu nepokorili Rimania, ani Hitler. Dokázali to jej dôchodcovia.

Málo krajín na svete  má takú bohatú históriu a také úžasné dejiny, ako práve Veľká Británia. V časoch svojho najväčšieho rozmachu spravovala takmer 1/4 sveta! Prešla históriou, ktorú jej na jednej strane môžu závidieť mnohí iní a mnohí iní ju za ňu môžu nenávidieť. Ale jedno sa jej nedá uprieť. Písala dejiny ľudstva, dejiny civilizácie, spoločenského a technického pokroku. Aj ona samotná prešla obdobiami, keď bojovala len o svoje prosté zachovanie. Či to bolo za nadvlády Rimanov v staroveku, či počas dvoch svetových vojen. Najmä v tej druhej, ktorú viedla proti Hitlerovmu Nemecku, jej išlo skutočne o holé prežitie. V takej, či onakej situácii dokázala prežiť a zachovať si postavenie mocnosti. Nielen vojenskej, ale aj ekonomickej a politickej. Stala sa stálym členom Bezpečnostnej rady OSN, po prvotnom váhaní aj členom Európskej únie. Práve toto členstvo a politika premiérky Margaret Thatcherovej z nej urobili súčasne svetového ekonomického giganta. Ekonomický progers, ktorý dosiahla Británia vďaka tomuto členstvu a vďaka svoje premiérke, bol vo svete takmer nevídaný(a bez detskej práce, to len aby som dopredu zarazil vetry prípadným šíriteľom ideí o ázijskom ekonomickom zázraku) !

Veľká Británia si pri vstupe do Európskej únie vyrokovala niekoľko výnimiek. Najdôležitejšou z nich je, že sa nestala súčaťou Schengenského priestoru a ponechala si pasové kontroly na hraniciach. Napriek tomu jej členstvo v EÚ prinieslo tak, ako každej krajine, neuveriteľné množstvo ekonomických výhod. Státisíce ĺudí z východnej Európy našli svoje profesinálne uplatnenie práve tu. Odbúranie colných bariér a slobodný trh posunuli jej ekonomiku takmer do hospodárskej stratosféry.

Každý z nás však pozná príslovie o somárovi, ktorému keď bolo dobre, išiel na ľad tancovať… Inak tomu nebolo ani v Británii. Pomaličky, potichúčky sa začali zjavovať kritici jej členstva v EU. Argumenty týchto ĺudí boli, ako to vždy v takýchto okamihoch býva, buď polopravdy, alebo do pozlátka zabalené lži. A tak už niekoľko hodín po oznámení výsledkov sa vodca protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva Nigel Farage dištancoval od tvrdenia, že 350 miliónov libier, ktorými krajina prispieva do pokladne únie, môže byť využitých na podporu britského zdravotníctva. Pritom toto klamstvo pužíval ako jeden z hlavných nástrojov presviedčania voličov o nutnosti a výhodnodnosti brexitu! Rovnako bývalý londýnsky starosta Boris Johnson, známy ako tvrdošijný podporovateľ odchodu Britov z EU, odmietol prevziať funkciu premiéra po Davidovi Cameronovi! Proste pred prevzatím zodpovednosti mu ušlo do gatí.

Veľká Británia svojím odchodom z európskeho spoločenstva nič nezíska, naopak, ekonomicky utrpí! Pokiaľ bude chcieť aj naďalej využívať výhody voľného prístupu na európsky trh (kam smeruje obrovská časť jej produkcie), bude musieť rovnako ako Nórsko, alebo Švajčiarsko, prispievať do európskej centrálnej pokladnice čiastkami, ktoré presiahnu finančné pozitíva jej ekonomickej „zvrchovanosti“.

Podľa štatiských údajov zverejnených v britskej dennej tlači a odborných periodikách, za brexit hlasovala rozhodujúca väčšina dôchodcov.

Ak je somárovi dobre, ide na ĺad tancovať. A ak mu je úplne skvele, pustí k referendu dôchodcov.

Čakanie na ruského Stauffenberga, alebo Brutusa?

21.03.2023

Písal sa rok 1944 a skupina nemeckých dôstojníkov v snahe ukončiť vojnu a zabrániť totálnemu zničeniu Nemecka spáchala atentát na Adolfa Hitlera. Bombu k jeho nohám mal na porade vo Vlčom hniezde umiestniť práve Stauffenberg. Hitler zázrakom prežil a rozpútal krvavé orgie, ktoré zasiahli množstvo sprisahancov a ich rodín. Nemecko však nakoniec tak, či onak utrpelo [...]

Brat za brata!

23.02.2023

Inšpirovaní touto čud(r)áckou skupinou slovenských vlastencov, Vlastičiek a vlastníkov napríklad hotelov v Karibiku, sme sa v našej krčme rozhodli nielenže podporiť ich aktivity, ale dokonca rozšíriť toto ich hnutie. Tak sme si založili organizáciu Brat za brata, sestra za sestru, sesternica za sesternicu, bratranec za bratranca, sestrička za primára a primár za vrchnú [...]

Od boľševizmu k nacizmu. Život a dielo Ľuboša Blahu, život a dielo Smeru.

22.02.2023

Ľuboš Blaha, kedysi absolútne bezvýznamný poslanecký asistent ešte bezvýznamnejšieho poslanca za komunistickú stranu, vycítil správne svoju šancu. Hneď ako preveksloval do Smeru, začal po krátkej epizóde so svojím sociálnym cítením prezentovať svoje postoje ku Covidu, k očkovaniu a teraz predovšetkým k vojne na Ukrajine. Stal sa miláčikom konšpiračných webových [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?