Založ si blog

Chystá sa v Smere veľké prepriahanie?

ustaty ficoJednou z najututlávanejších a najchúlostivejších takticko-strategických úvah v monokratickej vládnej strane rok pred parlamentnými voľbami je čoraz nástojčivejšie snaženie sa jeho predsedu o odchod z predsedníckeho postu, prípadne stiahnutie sa z výkonnej moci, alebo dokonca úplný odchod z výkonnej politiky.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že takéto úvahy nemajú racionálny dôvod, veď Robert Fico je stále alfa samcom slovenskej politiky. Po jeho kolektivizácii ľavice, vcucnutí Slovotých voličov a smútiacich politických pozostalých po V.M., je medzi ním a druhou stranou, ktorá sa bohvie prečo snaží vystupovať ako alternatíva moci, je stále priepastný rozdiel. Viem, že mnohí z vás mávnu nad mojou úvahou rukou a budú ju označovať za taľafatky, ktoré nemajú ani minimálny reálny základ, navyše mnohí budú vystrašení prípadnou stratou “istôt”. Jední sociálnych, iní funkcionárskych.

Pri hlbšom, predovšetkým bez emócií vnímaní takýchto úvah, začnú niektorí pripúšťať, že dôvod na takúto úvahu je daný.

Prvá otázka, ktorá teda vyplynie, bude znieť: Kto by mohol nahradiť Roberta?

Bude to iný Róbert, dlhodobo považovaný voličmi Smeru za korunného princa strany?  Sotva. Dokonca si dovolím tvrdiť, že určite nie!

Bude to minister kultúry Marek Maďarič?  Sotva. Dokonca si dovolím rovnako tvrdiť, že určite nie. Maďarič zlyhal totiž v prezidentskej kampani, má nulovú politickú charizmu a čo je najhoršie, po škandále s piešťanským CT a vykopnutí Pašku z politiky, odmietol dovtedy ideovo najbližší súputník v strane Ficovi obsadiť kreslo predsedu parlamentu. Dôvodov mohlo byť viac, ale ľudia priamo z jadra Smeru tvrdia, že by tak musel opustiť “aktívne” dianie pri digitalizácii národného kultúrneho dedičstva za miliardy.

Fico tak musel chtiac, nechtiac, siahnuť do vnútrostraníckej personálnej pokladnice, kde sa to hmýri množstvom osôb a minimom osobností. Na Vodný vrch bol nútený vyslať vtedy ešte len čerstvo vymenovaného ministra školstva Pellegríniho. Politik novej generácie Smeru, nezašpinený škandálmi, čo je (nielen) v tejto partaji rovnako bežné, ako stretnutie sa s ruským abstinentom, alebo nájdenie funkčnej chladničky v grónskej domácnosti. Pre voliča, prípadne opozičné strany je neporovnateľne prijateľnejší, ako “charizmatický” Paška a nemá priame spojenie s oligarchami.  Na rozdiel napríklad od Počiatka, či Kaliňáka, ktorí svojho Brheľa majú od vstupu do politiky.

V Smere dobre vedia, že novú vládu už sami nezostavia. S kým teda ďalej?

SNS nemá zďaleka istý návrat do parlamentu.KDH?  To má oprávnenú povesť, že akonáhle vstúpi do ktorejkoľvek vlády, začína pracovať na jej deštrukcii.

Oľano? Sieť? Most? To sú tiež varianty. Varianty.Základný predpoklad skutočnej veľkosti politika je, že dokáže nielen rokovať o novom kabinete, ale vie dosiahnuť aj zmysluplný výsledok.A to zo Smeru dnes dokáže len Pellgríni. Avšak úplne najväčším umením vyjednávača je dosiahnuť politickú dohodu s niekým, kto v súčasnosti ešte parlamente nie je. Túto tajničku si však musíte doplniť sami.

Môžete si myslieť čo chcete,ale keď Robert Fico zakladal Smer, nebolo presvedčenejšieho, úprimnejšieho ľavičiara. Čas, vstup do vlády so SNS a HZDS, obrovské sumy eurofondov, miliardové štátne zákazky a oligarchovia nacucnutí na Smer ako chronické pijavice, však spôsobili svoje.

Verte, neverte, ale Ficovi je úprimne zle od žalúdka, keď vidí vo svojom straníckom okolí rôznych Kolesíkovcov, Kvorkovcov, Hrubých, Zmajkovičové, či najnovšie rodinného tyrana Jánoša. Títo ľudia sú však logickým dôsledkom kvasných procesov v stranách jedného muža.

Robert Fico je podľa môjho názoru už napevno rozhodnutý z politiky odísť.

Určite sa tak neudeje pred parlamentnými voľbami. Po nich, bez ohľadu na ich výsledok, začne pomaly pripravovať piár, ako toto svoje rozhodnutie oznámi voličom. Možno ešte chvíľu ostane v straníckej funkcii, ale bez politického kresla.

Politickú vážnosť v Európe a v očiach USA si totiž navždy zničil svojím nepochopiteľným postojom k ruskej okupácii Krymu, k vojne na Ukrajine a úplne nezmyselným a zbytočným putinovlezectvom.

Európa mu nedôveruje a Putin ho už použil…Je zjavné, že sa blíži z tých, či oných dôvodov politický koniec Roberta Fica.Politika, ktorý mohol a mal vybudovať skutočnú, opakujem skutočnú sociálnu demokraciu na Slovensku. Za to, že sa to Robertovi Ficovi nepodarilo, je zodpovedný Robert Fico

Čakanie na ruského Stauffenberga, alebo Brutusa?

21.03.2023

Písal sa rok 1944 a skupina nemeckých dôstojníkov v snahe ukončiť vojnu a zabrániť totálnemu zničeniu Nemecka spáchala atentát na Adolfa Hitlera. Bombu k jeho nohám mal na porade vo Vlčom hniezde umiestniť práve Stauffenberg. Hitler zázrakom prežil a rozpútal krvavé orgie, ktoré zasiahli množstvo sprisahancov a ich rodín. Nemecko však nakoniec tak, či onak utrpelo [...]

Brat za brata!

23.02.2023

Inšpirovaní touto čud(r)áckou skupinou slovenských vlastencov, Vlastičiek a vlastníkov napríklad hotelov v Karibiku, sme sa v našej krčme rozhodli nielenže podporiť ich aktivity, ale dokonca rozšíriť toto ich hnutie. Tak sme si založili organizáciu Brat za brata, sestra za sestru, sesternica za sesternicu, bratranec za bratranca, sestrička za primára a primár za vrchnú [...]

Od boľševizmu k nacizmu. Život a dielo Ľuboša Blahu, život a dielo Smeru.

22.02.2023

Ľuboš Blaha, kedysi absolútne bezvýznamný poslanecký asistent ešte bezvýznamnejšieho poslanca za komunistickú stranu, vycítil správne svoju šancu. Hneď ako preveksloval do Smeru, začal po krátkej epizóde so svojím sociálnym cítením prezentovať svoje postoje ku Covidu, k očkovaniu a teraz predovšetkým k vojne na Ukrajine. Stal sa miláčikom konšpiračných webových [...]

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?