Čakanie na ruského Stauffenberga, alebo Brutusa?

21. marca 2023, petercvik, Nezaradené

 

Písal sa rok 1944 a skupina nemeckých dôstojníkov v snahe ukončiť vojnu a zabrániť totálnemu zničeniu Nemecka spáchala atentát na Adolfa Hitlera. Bombu k jeho nohám mal na porade vo Vlčom hniezde umiestniť práve Stauffenberg. Hitler zázrakom prežil a rozpútal krvavé orgie, ktoré zasiahli množstvo sprisahancov a ich rodín. Nemecko však nakoniec tak, či onak utrpelo od Spojencov drvivú porážku a kľaklo na kolená. Obeta vzbúrencov tak bola márna iba v okamihu atentátu.
Rusko dnešných dní a najmä Putinova situácia v ňom až nápadne pripomína vtedajšie Nemecko. Nemecko bolo nacistické a Rusko ja na tom v súčasnosti presne rovnako. Propaganda, vymývanie, vlastne až pranie mozgov obyvateľom sú takmer identické. Sankcie zavedené medzinárodným spoločenstvom a najnovšie zatykač na Putina sú niečím, s čím majiteľ Ruska nerátal rovnako, ako kedysi nerátal Hitler s možnosťou širokého povstania proti nemu. Kremeľská propaganda už do omrzenia  gramofónuje o tom, ako sankcie neškodia Rusku a snaží sa ich ironizovať a obracať na posmech. Denne sa však dožaduje ich zrušenia, čo má byť dokonca základom pre mierové rokovania s Ukrajinou. Takže chcú zrušiť niečo, čo im vraj neškodí a dokonca opakovane ich hlásne mediálne trúby tvrdia, že sankcie napomohli prudkému vedecko-technickému rozvoju. A teraz buďme múdry, keď je už z toho celá dedina hlúpa…
Kto bude(ak bude)  ruským Stauffenbergom môžeme iba hádať. Nespochybniteľný je však jeden fakt. Rusko s Putinom na čele a jeho göbbelsovcami, himmlerovcami, keitelovcami, müllerovcami, sa rúti do priepasti. Politickej, ekonomickej, civilizačnej. Nemeckí sprisahanci, ktorí chceli zabiť Hitlera boli často práve tými, ktorí mu kedysi pomáhali k moci. A potom chceli pre Nemecko vyjednať prijateľný mier.
Tí, ktorí už nepochybne minimálne uvažujú nad prípravou „očistenia“ Ruska od Putina a putinizmu, jednoznačne jestvujú. Kto sú, koľko ich je, ako sú zorganizovaní, nevieme.
Ale možno sa dočkáme chvíle, keď samotný Putin zvolá: Aj ty, Brutus?
Meno Brutus si môžete kľudne zameniť.  Napríklad Girkin, Gerasimov, Solovjov, Peskov…