Strana Vlasť sa nevymyká z podvodov iných „vlastencov“.

21. júla 2020, petercvik, Nezaradené

„Takže Vlasť ste nasmerovali do likvidácie, pani Žatková“, dal by sa parafrázovať večný výrok z Dobrého vojaka Švejka. Strana bývalého predsedu Najvyššieho súdu Štefana Harabina sa pohla tam, kde sa to dalo očakávať od jej vzniku. Do likvidácie. A presne spôsobom, ktorý je typický aj pre iné podvodné projekty. S pôžičkami a dlžobami, ktoré už nikto nezaplatí a nevráti. Presne podľa milión razy osvedčených scenárov vytunelovaných firiem a na ich čelo nanominovaných bielych koní. Bielych koní, ktorých nikto nikdy nenájde, pretože ležia pred neznámou železničnou stanicou, alebo ležia 2 metre v zemi… Osud strany Vlasť bol zrejmý od okamihu keď sa stalo jasným, že nedostane štátny príspevok za voľby. Ani cent! Ten, čo vraj vyhral všetky voľby a všetky spory, Štefan Harabin osobne, sa pokúsil zvrátiť výsledok ešte na Ústavnom súde, ale neúspešne. Možno preto, že sa zmenila doba a hlavne sudcovia. Práve on bol a je verejnosťou považovaný za konštruktéra a majiteľa tejto čudáckej partaje a partie. Dnes sa už k strane nehlási oficiálne a tvrdí, že s ňou nič nemá, to mu však nebráni, aby pod jej logom vo videách zahumusoval internet. „Ja nie som členom strany Vlasť. Vaša otázka je nesprávne smerovaná. Všetky administratívne, organizačné a technické veci boli v kompetencii strany Vlasť,“ odpovedal Aktualitám, keď sa ho pýtali, ako ďalej s dlžobou? Formálna šéfka strany Anna Žatková vo svojom liste píše sponzorom, aby netrvali na vrátení požičaných peňazí, pretože „V prípade, že by ste na vrátení pôžičky trvali, nebude ju strana schopná uhradiť, čo by pravdepodobne znamenalo jej následný zánik,“

Pri stranách a inštitúciách „národného“ typu je úplne bežné, že sú spojené s najväčšími podvodmi a lúpežami. Stačí si spomenúť na SNS, či Maticu slovenskú. Vlasť sa iba zaradila do zoznamu týchto projektov. Pretože slovami Tomáša Janovica „Lup sa najlepšie odnáša zabalený v národnej zástave“.

Takže ak si to zosumarizujeme, celé toto dianie evokuje vo mne pocit, že to čo sa deje vo Vlasti a s Vlasťou, sa až príliš nápadne podobá postupu klasických hochštaplerov a podvodníkov pri likvidácii vytunelovaných firiem cez nastrčeného bieleho koníka. Aj keď v tomto prípade skôr cez nastrčenú bielu kobylku.