Čo bolo, bolo. Terazky je už aj Kotleba demokrat! A Smer má nového parťáka.

30. apríla 2019, petercvik, Nezaradené

Niektorí ľudia majú od lekárov papier, že sú „na hlavu“ od včera má papier vydaný Najvyšším súdom aj Kotleba, že je demokrat. Vychádzam z logiky, že ak jeho partaj neoznačil súd za fašistov, logicky musia byť teda demokrati. Minimálne týmto tvrdením sa bude Fico oháňať pri líbankách, ktoré teraz rozpúta pri parlamentnom hlasovaní s fašistami. Prepáčte, s demokratmi. Že to môže byť a určite aj je úplne, ale úplne inak, zase môžeme byť presvedčení my ostaní. Ale to je tak všetko, čo môžeme do volieb urobiť. Včerajšiemu odkazu z Najvyššieho súdu sa nepochybne potešili aj v Kremli, na ktorý sa občas hrnuli výčitky, že podporuje v zahraničí nielen antisystémové strany, ale rovno fašistov. Od včera môže aj Vladimír mávať rozsudkom nášho súdu a tváriť sa ako podporovateľ demokracie nielen v strednej Európe, ale aj v priľahlých okresoch.

Pre úplnosť však treba dodať, že žaloba generálneho prokurátora bola pripravená šlendriánsky. Ak sa generálny prokurátor vo svojom návrhu opiera ako o dôkaz fašizmu kotlebovcov o trestné stíhania, ktoré ani v jednom prípade ešte neboli právoplatne ukončené(!) rozhodnutím súdu, môže to mať iba dva dôvody. Ten prvý, právny šlendriazmus som už spomenul. Druhým však môže byť aj skutočnosť, že tento amaterizmuis bol úmyselný. A žaloba ako taká mala slúžiť iba na otupenie spoločenského tlaku, ktorý si ju vyžiadal. Ale možná je samoztrrejme aj ich kombinácia.

Ešte zaujímavšie pristúpil k rozhodovaniu súd, ktorý zvalil vinu na prokuratúru, lebo vraj nedokázala faktami presvedčiť, že Kotlebova strana je skutočne fašistická. Pritom stačilo, aby sa zoznámili sudcovia s európskou judikatúrou, ktorá podobné prípady už pozná a dozvedeli by sa, že Európsky súd pre ľudské práva v Štrassburgu  v minulosti rozhodol, že „nestačí zisťovať len to, či je program extrémistickej strany formálne v poriadku, ale musí byť porovnávaný s konaním vedúcich činiteľov tejto strany“. Sudcovia v Štrasburgu na rozdiel od našich vedia aj to, že „politické strany, ktorých ciele sú v rozpore so základnými princípmi demokracie, neodhaľujú tieto ciele vo svojich oficiálnych dokumentoch skôr než po prevzatí moci“(Roman Pataj, DenníkN).

Nuž, ale čo sa dá robiť? Terazky je už Kotleba vlastne demokrat a Smer má nádejného koaličného spojenca.