Premiér Fico opäť na hrane zákona.

25. novembra 2017, petercvik, Nezaradené

Neviem, či sa tancovačka na čepeli zákona zapáčila priamo predsedovi vlády Robertovi Ficovi, alebo ho do takéhoto tanga vysiela zbor jeho „múdrych“z piár odelenia. Nech je však ako chce, potom ako bol podozrivý z porušenia daňového tajomstva v prípade Igora Matoviča a potom, ako sa chystá poslať faktúru za let vládnym špeciálom prezidentovi Andrejovi Kiskovi, čím sa pravdepodobne chystá na spáchanie ďalšieho daňového deliktu sa rozhodol, že si zaobcuje so svojím najmilovanejším politickým dieťaťom, zákonníkom práce. A možno ho sprzní.

O čo teda ide? Premiér predtým, ako nastúpil do nočnej smeny, mal povinnosť absolvovať u svojho obvodného lekára vyšetrenie, na základe ktorého mu lekár vydá súhlas na prácu v noci. Ďalej musí byť dopredu zaškolený, resp.odborne spôsobilý vykonávať prácu, ktorú bude odvádzať v tejto propagandistickej nočnej zmene. Ale úplne na začiatku treba zistiť, na základe akého pracovno-právneho vzťahu bude na pracovisku? Je to pracovná zmluva, zmluva o vykonaní práce, alebo nastúpi ako dohodár cez nejakú agentúru na dobu určitú? Ak by platila posledná možnosť, tak potom poruší vlastné hlboké presvedčenie o nemorálnosti a nesociálnosti takéhoto vzťahu(viď jeho vyhlásenia z minulosti). Veď to bol práve on, ktorý vo svetle televíznych kamier vyhlásil agentúram a dohodárom takmer džihád. Okrem toho musí absolvovať školenie o ochrane bezpečnosti a zdravia pri práci. Musí my byť poskytnutý vhodný pracovný odev, obuv a samozrejme stravný lístok. A predovšetkým mzda! Tá mu však môže byť vyplatená iba pri splnení všetkých mnou vymenovaných a ďalších mnohých pre nedostatok času nevymenovaných podmienok.

Takže premér hodil rukavicu priamo Inšpektorátu práce! Ten teraz musí z vlastného podnetu preveriť, či boli tieto všeobecne záväzné povinnosti zo strany zamestnávateľa splnené. Či boli bezvýhradne splnené všetky, alebo iba ich časť, či nedajbože žiadna?

No a to už nemiem rozoberať samotnú hodnotu premiérom vykonanej práce. V zásade mi z dostupných okolností tejto výlučne politickej marketingovej akcie vychádza, že ak mu neponúknu miesto právnika pre nočnú zmenu, (o čom sa dá mimoriadne úspešne pochybovať) a pretože samotná práca vo fabrike vyžaduje značnú technickú zručnosť, ktorou zrejme naozaj neoplýva, ostáva teda možnosť využiť ho iba na roznášanie stravy a „dobrého slova“ normálne pracujúcim.

Ale ak sa aj dozvieme, že robil hodnotnejšiu prácu, nič to nemení na skutočnosti, že tak či onak, musí nastúpiť Inšpektorát práce.