Humanista Putin.

19. októbra 2016, petercvik, Nezaradené

Tak sa konečne dočkali aj tí, ktorí ešte včera pokladali ruského prezidenta za obyčajného politickéhoi vagabunda, výpalníka  a mnohí dokonca za vraha.

Z Moskvy prišiel oznam : Prerušujeme bombardovanie sýrskeho Aleppa na 8 hodín. Ono sa to dá preložiť aj takto : 8 hodín nebudeme bombardovať nemocnice a vraždiť civilistov. Napokon aj naši piloti, rovnako ako sýrski Assadovi, potrebujú oddych. 8 hodín nebudeme polovať na rodiny, ukryté v sutinách domov, 8 hodín nebudú naše bombardéri útočiť na školy, ktoré sú na územiach, kontrolovaných povstalcami.

Gesto mierumilovnosti, humanity a ľudskej spolupatričnosti, ktoré prejavil ruský prezident, skutočne nemá obdobu v politických dejinách jeho vládnutia. Celý svet zostal stáť so zatajeným dychom. Veď si len predstavte hĺbku empatie, ktorú ním vyjadril ruský vodca! Deti z bunkrov môžu vyjsť na ulicu a po týždňoch uvidia slnko. Môžu sa zahrať s rovesníkmi z vedľajšieho úkrytu trebárs na slepú babu. Alebo ich rodičia môžu pochovať zavraždených rodinných príslušníkov, ktorí neprežili včerajší, či predvčerajší nálet. A znovu tie nezbedné decká môžu chodiť od bunkra k bunkru a pýtať sa dospelých, prečo nemôžu nikde nájsť svojich spolužiakov zo školy, alebo kamarátov z futbalového klubu. Budú otravovať otázkami, prečo nestretli svojich pedagógov, alebo prečo nevidia svoju učteľku klavíra.

Budú klásť klásť otázky, na ktoré im nebude vedieť, alebo chcieť, nikto z dospelých odpovedať…

8 hodín je doba, ktorá nám doma stačí, aby sme v krčme, na káve, alebo kdekoľvek inde nadávali, ako sa máme zle, aby sme sto razy opakovali, pretým už tisíc razy omieľané nezmyselné a prázdne mlátenie ešte prázdnejšej slamy a vzájomne natláčali otruby do hláv svojim spolubesedníkom.

8 hodín je však aj čas, ktorý majú ľudia v Aleppe na to, aby pochovali mŕtvych a sami seba pripravili možno na smrť.

 

Tento blog je krátky ako ruská pauza na vraždenie sýrskych civilistov.

Decká, takže o 15.59 už zalezte nazad do bunkrov! O 16. hod. školník Vladimír zazvoní a oznámi koniec veľkej prestávky.

A znovu začne ruská výuka…