Premiér Fico a Tatra banka si zarobili na ďalší problém. Prezradili bankové tajomstvo.

20. júna 2016, petercvik, Nezaradené

Asistent opozičného poslanca NR SR Jozefa Rajtára (SaS) Filip Rybanič si v Tatra banke pozrel podstatne viac informácií, ako len účet ministra vnútra Roberta Kaliňáka a exministra Jána Počiatka (obaja Smer-SD). Povedal to dnes v diskusii TA3 V politike premiér Robert Fico (Smer-SD). Informácie má zo svojej komunikácie s touto bankou. Je veľmi veľa ľudí, ktorí sa mňa pýtali a aj ja som sa pýtal, ako chcete garantovať vo vašej banke, že ľudia, ktorí tu majú účty sa nemusia obávať, že nejaký poloblázon si zapne počítač, vyberie si všetky čísla, prevody a odovzdá to médiám za 50 eur,“ argumentoval.(Aktuálne.sk, 20.júna 2016)

Ak je pravdou, čo tvrdí premiér, tak ho Tatra banka oboznámila s bankovým tajomstvom. Neoprávnene. Žiadny finančný ústav nemôže poskytovať informácie o účtoch svojich klientov bez zákonného dôvodu. A zákonným dôvodom rozhodne nie je telefonát premiéra trebárs aj generálnemu riaditeľovi banky!

Podľa § 91 ods. 1 zák. č. 483/2001 Z. z. o bankách: “Predmetom bankového tajomstva sú všetky informácie a doklady o záležitostiach týkajúcich sa klienta banky alebo klienta pobočky zahraničnej banky, ktoré nie sú verejne prístupné, najmä informácie o obchodoch, stavoch na účtoch a stavoch vkladov. Podľa § 91 ods. 4 písm. b) tohto zákona môže banka podať správu o skutočnostiach, ktoré tvoria bankové tajomstvo, bez súhlasu klienta, na písomné vyžiadanie orgánu činnému v trestnom konaní, alebo súdu na účely trestného konania.

Takže ak čítame ako čítame, premiér slovenskej vlády nie je osobou, ktorá sa s bankovým tajomstvom môže oboznamovať. Výnimku by mohla tvoriť situácia, že tých „veľmi veľa ľudí“ písomne splnomocnilo premiéra na oboznamovanie sa s ich bankovými účtami.

Teraz je na rade Tatra banka aby oznámila, či skutočne premiéra informovala o účtoch „veľmi veľa ľudí“, ktorí sa na neho obrátili. Ak je to tak, porušila banka spoločne s premiérom zákon.

Ak to tak  nie je, tak premiér fabuluje.