Založ si blog

Čo majú spoločné ŠTB, SMER a NAKA? Bernarda Slobodníka.

„Po nástupe do PZ, ako 25-ročný absolvent vysokej školy, krátky čas pracoval aj na ochrane objektu výstavby Atómovej elektrárne Mochovce na pozícii radového referenta. V danej dobe však bola ochrana výstavby atómových elektrární a ochrana ich perimetra v gescii štátnej bezpečnosti. V kontexte Vašej otázky, by sme preto radi akcentovali, že „pôsobenie v ŠTB“ nemožno paušalizovať, a ku každej osobe, ktorej meno sa spája s prácou v tejto organizácii, je nevyhnutné pristupovať individuálne, čo považujeme za správne, etické a profesionálne. V takom duchu sme posudzovali aj pracovnú minulosť Bernarda Slobodníka, ktorého vnímame ako bezúhonného a profesionálneho príslušníka PZ.“

Takto kedysi odpovedalo Ministerstvo vnútra SR riadené Robertom Kaliňákom na otázku novinárov, prečo ministerstvo pod jeho vedením reaktivuje do služby bývalých príslušníkov komunistickej Štátnej bezpečnosti? Bernard Slobodník totiž opakovane nastúpil do policajného zboru koncom roka 2012. Hneď potom, ako zanechal funkciu hlavného kontrolóra mesta Levice(tu by som chcel zagratulovať poslancom mesta vôbec k jeho zvoleniu).

Inak na zdôvodnení, presnejšie obhajoby Slobodníkovho pôsobenia vo funkcii riaditeĺa a jeho službou v ŠTB je zaujímavý rozpor. Ak Slobodník bol podľa ministra Kaliňáka iba radovým a vlastne bezvýznamným eštébakom, ktorý strážil (možno)iba bránu v Mochovciach, aké profesionálne ho predurčili na raketový postup v polícii?

Treba uviesť, že tesne predtým, ako sa vrátil do polície, stihol zasponzorovať SMER v roku 2011 sumou 10 000,-€. Ďalší profesionálny postup súdruha Slobodníka bol už potom taký typicky smerácko-eštébácky. Bol vymenovaný do funkcie riaditeľa expozitúry Stred Národnej protikorupčnej jednoty, organizačne začlenenej do Národnej kriminálnej agentúry. Inými slovami o funkcii, ktorú si v normálnych krajinách musia oddrieť policajti mravenčou a neuveriteľne precíznou prácou, sa bežným slovenským policajtom, ktorých sú tisíce, nemôžu ani len prisniť. Nie preto, že by na ňu nemali odborné predpoklady. Proste preto, že nikto z nich nezaslal na účet Smeru sponzorské vo výške 10 000,-€.  Pretože oni na rozdiel od sponzorov žijú z výplaty. Absurdnosť vymenovanie Slobodníka ako smeráckeho sponzora za šéfa Finančnej polície v roku 2015 by sa dá veľmi jednoducho ukázať na  nasledovnom príklade. Predstavme si vyslovene teoreticky, že primár na patoloógii zavraždí človeka. Keďže polícia zistí, že ide o vraždu, nariadi súdnu pitvu. Tú vykoná onen primár, v skutočnosti vrah. Čo myslíte, aký bude jej výsledok? Asi takýto : „Strangulačná rýha vytvorená okolo krku nebohého, bola spôsobená nesprávnym viazaním kravaty. 3 zlomené rebrá a prerazená čelusť sú dôsledkom nárazu pri hre baran, baran drc. Zavinenie cudzou osobou je teda vylúčené“. Aj keď sa to zdá nepriliehavé prirovnanie, v skutočnosti je absolútne presné. Potvrdilo sa to napríklad v prípade daňového podvodníka Baštrnáka, ktorý čulo obchodoval s ministrom vnútra Kaliňákom, ktorý je zase v štruktúre rezortu najvyššie nadriadeným funkcionárom Slobodníka. Bývalý vysoký funkcionár Lutter v rozhovore pre Denník N povedal, že po nástupe Slobodníka do funkcie sa mu prvýkrát stalo, že ako zástupca pre vyšetrovanie nemal možnosť informovať sa o oklonostiach vyšetrovania. Išlo o dva prípady – kauzu Bašternák a nákup odpočúvacieho zariadenia na ministerstve vnútra. Takže už vidíte priamu súvislosť s primárom z patológie?

Najúžasnejšie je však odôvodnenie zo začiatku blogu o Slobodníkovej príslušnosti k ŠTB. Tak ho ešte raz zopakujem :  „Pôsobenie v ŠTB“ nemožno paušalizovať, a ku každej osobe, ktorej meno sa spája s prácou v tejto organizácii, je nevyhnutné pristupovať individuálne, čo považujeme za správne, etické a profesionálne. V takom duchu sme posudzovali aj pracovnú minulosť Bernarda Slobodníka, ktorého vnímame ako bezúhonného a profesionálneho príslušníka PZ.“.

Z tohoto priamo vyplýva, že ŠTB podľa dnešnej úvahy vedenia rezortu vnútra nenechávala svojvoľne zatvárať kňazov, či nepohodlné osoby, neničila životy celým generáciám rodín, ale bola ľudomilnou, charitatívnou a humanisticky orientovanou zložkou štátnej moci.

Vitajte na Slovensku, priatelia!

 

Čakanie na ruského Stauffenberga, alebo Brutusa?

21.03.2023

Písal sa rok 1944 a skupina nemeckých dôstojníkov v snahe ukončiť vojnu a zabrániť totálnemu zničeniu Nemecka spáchala atentát na Adolfa Hitlera. Bombu k jeho nohám mal na porade vo Vlčom hniezde umiestniť práve Stauffenberg. Hitler zázrakom prežil a rozpútal krvavé orgie, ktoré zasiahli množstvo sprisahancov a ich rodín. Nemecko však nakoniec tak, či onak utrpelo [...]

Brat za brata!

23.02.2023

Inšpirovaní touto čud(r)áckou skupinou slovenských vlastencov, Vlastičiek a vlastníkov napríklad hotelov v Karibiku, sme sa v našej krčme rozhodli nielenže podporiť ich aktivity, ale dokonca rozšíriť toto ich hnutie. Tak sme si založili organizáciu Brat za brata, sestra za sestru, sesternica za sesternicu, bratranec za bratranca, sestrička za primára a primár za vrchnú [...]

Od boľševizmu k nacizmu. Život a dielo Ľuboša Blahu, život a dielo Smeru.

22.02.2023

Ľuboš Blaha, kedysi absolútne bezvýznamný poslanecký asistent ešte bezvýznamnejšieho poslanca za komunistickú stranu, vycítil správne svoju šancu. Hneď ako preveksloval do Smeru, začal po krátkej epizóde so svojím sociálnym cítením prezentovať svoje postoje ku Covidu, k očkovaniu a teraz predovšetkým k vojne na Ukrajine. Stal sa miláčikom konšpiračných webových [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.