Založ si blog

Trinásť minút bolesti. Strašnej bolesti. . .

Začalo to pritom tak nevinne. Jožo sa dovalil do krčmy so správou, že slovenský minister Peter Kažimír nebol zvolený za šéfa financií v Európskej únii. Karol na to nereagoval, lebo driemal za stolom. Mišo práve nakladal do krbu, takže túto jóbovú zvesť tiež prepočul. Imro povedal že na to se…ie, lebo mu na tikete ušiel jeden zápas. Na rozdiel od ženy, ktorá mu ujsť nie a nie! A Šaňo tradične musel byť za každú cenu originálny, lebo zamrmlal: „Asi majú dosť svojich lopkárov, keď od nás nikoho nechcú“.

Jediný, kto tejto tragickej správe prisúdil zodpovedajúcu vážnosť, bol Juro. Vstal a s hlbokým pátosom v hlase povedal : „Vztyk a dáme minútu ticha“! Nebol by to Imro, aby nemal, ako vždy, nejapnú poznámku: „Ak tu budeme držať vždy minútu ticha, keď tejto vláde pošlú do… onej nejakého kandidáta, tak tu do konca života už neprehovoríme“. Juro však vie ako na to a tak ho takáto nemiestna provokácia nemohla odradiť! Vztyk-zopakoval. To sa už prebral aj Karol a Mišo prestal hrmotať s drevom pri kachliach. Postavili sme sa každý na svoje miesto pri pulte, zložili sme z hlavy čiapky(okrem Karola, ktorý dal svoju baranicu už asi pred 5 rokmi do záložne) a čakali na ďalšie pokyny. „Imro ty stopni čas!“ Jurov príkaz znel natoľko razantne, že Imro ako majiteľ nových digitáliek na nich ihneď hľadal gombík na spustenie časomiery. „Nastav tam o voľačo viac, lebo sme už aj tak zabili kopu času vašim zbytočným pindaním a navyše tá nedostaná funkcia pre Kažimíra si zaslúži aj viac piety ako 60 sekúnd“. Imro s vážnym výrazom v tvári zatlačil na stopky a my sme nepohnute stáli. A stáli a stáli a stáli a stáli…

Prvý sa ozval po čase Karol, ktorý šeptom povedal: „Nestojíme tu už nejako dlho“? Jurov vražedný pohľad ho však skrotil ako požiarnik začínajúci oheň. Keď sa však začal hmýriť už aj Šaňo a Jano sa snažil pohľadom hľadať veľkú ručičku na Imrovych digitálkach, začali sme šípiť nejaký technický problém. „Mňa vždy keď stojím na jednom mieste viac ako 5 minút, začne tlačiť umelý kĺb v nohe“, fňukal Jano. Jurove „pśśśśt“ však znelo natoľko výhražne, že Jano zmĺkol ako rozbitý gramofón.

Celé to napokon vyriešil samotný časomerač Imro. „Chlapi nehnevajte sa, ale mne sa v hodinkách vybila baterka. Tak sme tu držali minútu ticha presne 13 minút“, dodal previnilo. Ak by vedel Karol pohľadom zabíjať, Imro by mal po 3 dňoch pobytu na patológii celkom pekný pohreb. „To sme tu stáli ako … ako my, celých 13 minút? Bez pohnutia a bez občerstvenia“? Karolove kvílenie sa rozliehalo po celej krčme. Juro sa snažil vysvetliť vzniknutú situáciu ako Božiu vôľu, ale Karol bol už neoblomný! Viete, koľko sme mohli zatiaľ vypiť? Tri razy po sto gramoch(tu sa asi prejavila jeho skrytá láska k ruskému národu a jeho zvyklostiam)“Tri razy slovom, tri razy písmom“! Imro ako najväčší previnilec sa snažil túto tragickú situáciu zachrániť jej zĺahčovaním-„Neboj, to doženieme“! „Jedno si zapamätaj, ty magor! Čo nevypiješ, už nikdy nedobehneš! Nikdy!“ Karolove kvílenie prechádzalo do fistuly, ktorú sme zastavili až okamžitým podaním mu vyprošťováku v objeme 200 gramov vodky. „Ako chlapec som vydržal pod vodou raz asi 3 minúty. Ale týchto 13 minút bez alkoholu je mojím najväčším osobným výkonom“! Dodal už takmer s hrdosťou v hlase Karol. „Ale verím, že už sa mu nikdy ani len nepriblížim“!

Na záver ešte chcel Juro na protest proti nezvoleniu Kažimíra spáliť 10 eurovú bankovku, ale už iba polovica z nás si matne pamätala ako vyzerá a druhá polovica ju nikdy ani nedržala v ruke. Respektíve držala, ale neudržala dlhšie ako 2 minúty.

Tak sme sa aspoň rozhodli, že tento čierny pondelok nazveme „Deň, keď nás zase v Únii podrazili“ a na jeho tragickú pamiatku si každý rok presne na jeho výročie pripneme čierne stužky.

Ešte zvažujeme aj Jurov návrh, aby sme sa do čiernych stúh zamotali celí. Uvidíme.

P.S. Laco síce čosi brblal o tom, že Kažimírove nezvolenie bolo dôsledkom bordelu, ktorý mu panuje v rezorte, dôsledkom toho, že menil každú chvíľu plánovaný deficit štátneho rozpočtu a posielal ho takto do Bruselu a aj toho, že nie vždy vedel rozlíšiť, či vystupuje  s predsedom a podpredsedam pred fanklubom v kulturáku v Dolnom Trkvasove, alebo pred finačným výborom europarlamentu. Ale keďže Laco je z nás jediný, ktorý má ekonomické vzdelanie, poslali sme ho aj s jeho úvahami pekne po slovensky do ri…i! Mudrlant jeden!

 

Čakanie na ruského Stauffenberga, alebo Brutusa?

21.03.2023

Písal sa rok 1944 a skupina nemeckých dôstojníkov v snahe ukončiť vojnu a zabrániť totálnemu zničeniu Nemecka spáchala atentát na Adolfa Hitlera. Bombu k jeho nohám mal na porade vo Vlčom hniezde umiestniť práve Stauffenberg. Hitler zázrakom prežil a rozpútal krvavé orgie, ktoré zasiahli množstvo sprisahancov a ich rodín. Nemecko však nakoniec tak, či onak utrpelo [...]

Brat za brata!

23.02.2023

Inšpirovaní touto čud(r)áckou skupinou slovenských vlastencov, Vlastičiek a vlastníkov napríklad hotelov v Karibiku, sme sa v našej krčme rozhodli nielenže podporiť ich aktivity, ale dokonca rozšíriť toto ich hnutie. Tak sme si založili organizáciu Brat za brata, sestra za sestru, sesternica za sesternicu, bratranec za bratranca, sestrička za primára a primár za vrchnú [...]

Od boľševizmu k nacizmu. Život a dielo Ľuboša Blahu, život a dielo Smeru.

22.02.2023

Ľuboš Blaha, kedysi absolútne bezvýznamný poslanecký asistent ešte bezvýznamnejšieho poslanca za komunistickú stranu, vycítil správne svoju šancu. Hneď ako preveksloval do Smeru, začal po krátkej epizóde so svojím sociálnym cítením prezentovať svoje postoje ku Covidu, k očkovaniu a teraz predovšetkým k vojne na Ukrajine. Stal sa miláčikom konšpiračných webových [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.