Založ si blog

Vagabundi rozumia jedinému. Sile. Putin preto nie je výnimkou.

Rusko sa môže stať podľa slov britského ministra zahraničných vecí Borisa Johnsona vyvrheľom ľudstva. Neviem, či sa tak skutočne stane, ale vďaka svojmu politickému establishmentu má k dosiahnutiu tohoto ocenenia výborne nakročené.

Rusko dnešných dní je zvláštnosťou politickou, aj ekonomickou. Má jediného vládcu a majiteľa súčasne. Vladimíra Putina. Jeho „život a dielo agenta KGB“  má tiež dve zvláštnosti. Verzia prezentovaná Kremľom a ním samotným sa absolútne odlišuje od tej, ktorú prezentujú mnohí bývalí spravodajskí dôstojníci tejto inštitúcie. Podľa tej prvej dosiahol v bývalom východnom Nemecku vynikajúce profesionálne úspechy, podľa tej druhej bol iba bežný, ale predovšetkým nevýkonný byrokrat. Nebudem hodnotiť „za a proti“ úspechy, či neúspechy jeho spravodajskej práce. Ale už samotná skutočnosť, že bol ako spravodajský dôstojník nasadený do vtedy spriatelenej Nemeckej demokratickej republiky, evokuje vo mne o jeho profesionalite isté pochybnosti. Bojovať proti agentom nepriateľa v spriatelenej krajine, si nepochybne vyžadovalo „absolútne profesionálne nasadenie“. Veď v NDR za každým rohom číhali agenti CIA, Mossadu, MI5, čínskej rozviedky, angolskej tajnej služby a Pinochetovej DINA. Navyše bývalý generál KGB Oleg Kalugin v jednom zo svojich rozhovorov tvrdí : „Do komunistických krajín bola vysielaná v zásade iba jediná kategória spravodajcov. Protekční. Ich život bol na vtedajšie pomery v týchto štátoch spravodajského nasadenia natoľko bezečný a luxusný, že boli schopní urobiť čokoľvek pre to, aby sa tam udržali čím dlhšie. Rozpracovávali spravodajsky dokonca aj svojich kolegov a nezriedka aj nadriadených, len aby sa zapáčili vedeniu v Moskve a odôvodnili svoju potrebnosť a nenahraditeľnosť na mieste, kde práve pôsobili. Musíte si uvedomiť, že v časoch, keď v ZSSR nebolo možné zohnať trebárs ženské pančuchy, kúpiť mäso, či iné základné potraviny, oni vďaka prepracovanému systému systému výhod, žili na tú dobu v nepredstaviteľnom luxuse“.

Z Putina stal časom starosta Petrohradu, neskôr premiér, napokon opakovane prezident. Úplne bez ostychu sa priznávam, že najmä prvé roky jeho vládnutia v Rusku som bol jeho fanúšikom. Z krajiny, v ktorej dovtedy platil iba zákon vorov, sa snažil urobiť štát, až priveľmi nádejne sa podobajúci na rodiacu demokraciu. K premene Putina na, tiež úplne bez ostychu dodávam, diktátora, začalo prichádzať v prvej polovici jeho druhého volebného pontifikátu v prezidentskom kresle. Všetko, čo v tom čase začal robiť, smerovalo k jedinému cieľu. Navráteniu sa prezidentský prestol. Prestal si vyberať spôsoby a paradoxne nahradil vorov v zákone svojimi vlastnými. Ale predovšetkým začal hľadať nepriateľa. Ešte predtým si však podriadil všetky štátne a pološtátne médiá, aby mohol cez ne ukazovať prstom na tých, čo „chcú Rusku zle“. V tomto snažení bol a je natoľko dôsledný, že dnes už v tejto krajine okupujú jeho cenzori aj internet. Putin však dosiahol svoje. K posledným voľbám prišlo ani nie 48% voličov. Najnižšia účasť=najvyššie Putinov víťazstvo. A ústavná väčšina.

Dnes sa snažia mnohí politológovia a analytici odhadnúť  ciele, príčiny a následky Putinovývh krokov. Pritom odpoveď je úplne jednoduchá. Cieľom je post doživotného prezidenta, ktorý bude možno časom premenovaný na cára, príčinou trvalo neukojená mocibažnost a následkom je hospodársky úpadok krajiny, ktorá mala ešte v prvom období Putinovho vládnutia nakročené k méte hospodárskeho tigra.

Politici sveta si pre zmenu lámu hlavu nad tým, ako sa k Putinovi správať. Odpoveď je rovnako jednoduchá. Správať sa k nemu treba tak, ako sa normálny človek správa ku krčmovému vagabundovi. Ak vás obleje pivom, tresknite mu o hlavu krígeľ. Len sila je totiž to, čomu takýto frajer rozumie.

Z Putina sa stal pomyselný vagabund svetovej politiky. Vojna proti Gruzínsku, okupácia Krymu, bombardovanie sýrskych nemocníc, zostrelenie civilného lietadla, unášanie ukrajinských občanov, za ktorých žiada potom ako taliansky mafián výkupné v podobe prepustenia zajatých „dovolenkujúcich“ruských vojakov, až príliš vysoká úmrtnosť jeho kritikov z radov novinárov, či vražda politického rivala Nemcova.

Hospodárske sankcie voči Rusku sú nástrojom, ktoré neprivedú Putina normálnemu správaniu sa. Ale prestane nás oblievať pivom a bude na iných iba zlostne gániť z kúta.

Tradičným diskutérom k mojím blogom opakovane oznamujem, že vaše postrehy skutočne nečítam minimálne z dôvodu, že pokladám tieto inak nesporne „hodnotné“ analýzy za putinofilské anállizátorstvo. Miesto ich tvorby si radšej spomeňte, kedy ste naposledy boli v kine na ruskom filme, alebo kedy ste čítali knihu od nejakého ruského autora. Trebárs Zločin a trest, Tri sestry, alebo Zlaté teľa-to neberte osobne.

Aha, chcem od vás priveľa…

Čakanie na ruského Stauffenberga, alebo Brutusa?

21.03.2023

Písal sa rok 1944 a skupina nemeckých dôstojníkov v snahe ukončiť vojnu a zabrániť totálnemu zničeniu Nemecka spáchala atentát na Adolfa Hitlera. Bombu k jeho nohám mal na porade vo Vlčom hniezde umiestniť práve Stauffenberg. Hitler zázrakom prežil a rozpútal krvavé orgie, ktoré zasiahli množstvo sprisahancov a ich rodín. Nemecko však nakoniec tak, či onak utrpelo [...]

Brat za brata!

23.02.2023

Inšpirovaní touto čud(r)áckou skupinou slovenských vlastencov, Vlastičiek a vlastníkov napríklad hotelov v Karibiku, sme sa v našej krčme rozhodli nielenže podporiť ich aktivity, ale dokonca rozšíriť toto ich hnutie. Tak sme si založili organizáciu Brat za brata, sestra za sestru, sesternica za sesternicu, bratranec za bratranca, sestrička za primára a primár za vrchnú [...]

Od boľševizmu k nacizmu. Život a dielo Ľuboša Blahu, život a dielo Smeru.

22.02.2023

Ľuboš Blaha, kedysi absolútne bezvýznamný poslanecký asistent ešte bezvýznamnejšieho poslanca za komunistickú stranu, vycítil správne svoju šancu. Hneď ako preveksloval do Smeru, začal po krátkej epizóde so svojím sociálnym cítením prezentovať svoje postoje ku Covidu, k očkovaniu a teraz predovšetkým k vojne na Ukrajine. Stal sa miláčikom konšpiračných webových [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.