Založ si blog

Niekoľko právnych lapsusov Generálnej prokuratúry.

Reakcia Generálnej prokuratúry na článok sudcu Krajského súdu v Bratislave Petra Šamka, ktorý zverejnil v profesnom periodiku Právne listy v súvislosti so vznesením obvinenia špeciálnemu prokurátorovi Vasilovi Špirkovi, sa pochopiteľne dala čakať. Už menej by bol človek, znalý aspoň základov práva, predpokladal amaterizmus  obsiahnutý v reakcii.

Poďme postupne :

Generálna prokuratúra : Sudca Krajského súdu v Bratislave sa vyjadruje k uzneseniu o vznesení obvinenia, ktorým nemôže podľa zákona (legálne) disponovať, pretože nie je subjektom trestného konania, ktorému sa také rozhodnutie oznamuje; v tejto suvislosti vylučujeme, že komentované rozhodnutie bolo sudcovi predložené alebo inak zverejnené orgánmi činnými v trestnom konaní.

To je prvý vážny omyl Generálnej prokuratúry. Sudca Šamko môže uznesením o vznesení obvinenia absolútne legálne disponovať a zrejme aj disponuje, pretože skutočnosť, že mu nebolo sprístupnené orgánmi činnými v trestnom konaní ešte neznamená, že mu nemohlo byť predložené iným účastníkom konania. A to úplne zákonne!

Generálna prokuratúra : Vzhľadom na to, že sudca je povinný zdržať sa verejného vyslovovania svojho názoru o veciach prejednávaných súdmi, ktoré nie su právoplatne skončené (§ 30 ods. 11 zakona c. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prisediacich a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov), nemá vyjadrenie sudcu Krajského súdu v Bratislave k rozhodnutiu (nie je pravoplatné) vydanému v prípravnom konaní (má neverejný charakter) oporu v zákone.

To je druhý vážny omyl Generálnej prokuratúry. Sudca Šamko nevyslovuje svoj názor na vec, prejednávanú na súde! Vyslovuje názor na vznesenie obvinenia a to je úplne, ale úplne iný procesný úkon!

Generálna prokuratúra : Sudca Krajského súdu v Bratislave vyjadruje právny názor v trestnej veci, ktorá vo všeobecnosti patrí do pôsobnosti konkrétneho okresného súdu v obvode pôsobnosti Krajského súdu v Bratislave, kde vykonáva svoju funkciu; takýmto postupom môže byť spochybnená jeho nestrannosť pri výkone funkcie sudcu v trestnom konaní.

To je v poradí tretí omyl Generálnej prokuratúry. Prokuratúra dnes ešte nemôže mať ustálené miesto, kde sa mal domnelý trestný čin udiať. Či to bolo v priestoroch Úradu špeciálnej prokuratúry v Pezinku, alebo v Ústave na výkon trestu v Hrnčiarovciach nad Parnou. Ak by sa tak udialo v Pezinku, môžeme dať za pravdu prokuratúre, pretože Pezinok patrí územne do Bratislavského kraja. Ak sa však stali miestom domnelého skutku Hrnčiarovce nad Parnou, tie patria územne do Trnavského kraja a celá vec by sa musela prvostupňovo prerokovávať na okresnom súde v Trnave.

Nemám v úmysle hodnotiť právne opodstatnenie záverov, ku ktorým dospel sudca Šamko. Vyslovil názor, s ktorým iní môžu, alebo nemusia súhlasiť.

Ale súhlasiť s väčšinou tvrdení uvedených v tlačovej reakcii Generálnej prokuratúry, jednoducho nie je možné.

Čakanie na ruského Stauffenberga, alebo Brutusa?

21.03.2023

Písal sa rok 1944 a skupina nemeckých dôstojníkov v snahe ukončiť vojnu a zabrániť totálnemu zničeniu Nemecka spáchala atentát na Adolfa Hitlera. Bombu k jeho nohám mal na porade vo Vlčom hniezde umiestniť práve Stauffenberg. Hitler zázrakom prežil a rozpútal krvavé orgie, ktoré zasiahli množstvo sprisahancov a ich rodín. Nemecko však nakoniec tak, či onak utrpelo [...]

Brat za brata!

23.02.2023

Inšpirovaní touto čud(r)áckou skupinou slovenských vlastencov, Vlastičiek a vlastníkov napríklad hotelov v Karibiku, sme sa v našej krčme rozhodli nielenže podporiť ich aktivity, ale dokonca rozšíriť toto ich hnutie. Tak sme si založili organizáciu Brat za brata, sestra za sestru, sesternica za sesternicu, bratranec za bratranca, sestrička za primára a primár za vrchnú [...]

Od boľševizmu k nacizmu. Život a dielo Ľuboša Blahu, život a dielo Smeru.

22.02.2023

Ľuboš Blaha, kedysi absolútne bezvýznamný poslanecký asistent ešte bezvýznamnejšieho poslanca za komunistickú stranu, vycítil správne svoju šancu. Hneď ako preveksloval do Smeru, začal po krátkej epizóde so svojím sociálnym cítením prezentovať svoje postoje ku Covidu, k očkovaniu a teraz predovšetkým k vojne na Ukrajine. Stal sa miláčikom konšpiračných webových [...]

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.