Založ si blog

NATO vycerilo zuby. Konečne.

Rozmiestnenie niekoľko tísíc vojakov z členských krajín NATO v Pobaltí a v Poľsku síce vojensky voči Putinlandu zatiaľ nič mimoriadne nerieši, ale je jasným signálom, že NATO to s ochranou svojich členských krajín myslí úplne vážne. Posledný summit(netešte sa súdruhovia, nacisti a fašisti, posledným bol v zmysle poradovom, nie absolútnom) je odkazom Putinovi, že útok na jedného spojenca sa bude považovať za útok na celú alianciu.

NATO po páde železnej opony prešlo niekoľkými fázami. Zažilo a zažíva abslolútnu svetovú dominanciu, čo sa týka vojenskej sily, pokúšalo sa dokonca, ak nie priamo vtiahnuť za člena, tak minimálne o korektné vzťahy s Ruskom, aby napokon všetci, generálmi počínajúc a radovými vojakmi končiac pochopili, že Rusko pri svojom súčasnom vedení politiky, účelovom vyvolávaní protieurópskej a protiamerickej hystérie, sa nemôže stať korektným partnerom aliancie. Proste nemôže. Terajšia ruská politika, reprezentovaná Putinom, je zmesou takmer všetkých toatalitných ideológií. Nacionalizmus, prerastajúci do nacizmu, fašizmus, komunizmus. To je idelogická trojnožka, na ktorých stojí dnešné, ale aj zajtrajšie a pozajtrajšie Rusko.

Možno menej zarezonovalo ďalšie, mimoriadne dôležité rozhodnutie summitu, o nasadení ďalších aktívnych nástrojov voči ruskej propagande. Ide predovšetkým o kybernetickú sféru. Ochranu vlastných informačných systémov pred možnosťou ich napadnutia zvonku, pričom sa otvára aj možnosť rovnako aktívnej ochrany pred internetom sa šíriacou ruskou propagandou, ktorá nadobudla obludné rozmery. Preložené do reči laika, možnosť vypínania dezinformačných ruských serverov typu Slobodný vysielač, či českého Aeronetu. Treba totiž dodať, že tieto nástroje putinovskej propagandy sú rovnako zvrhlé, ako detské porno. Trošku menej však chápem, prečo takéto opatrenia necháva NATO v kompetencii jednotlivých členov. Ak si predstavím, že trebárs v Čechách by mal o realizácii takéhoto opatrenia rozhodnúť súčasný prezident, končilo by to ako v rozprávke : A vypínal ho dovtedy, kým všetci nepomreli…

Samozrejme, že Rusko bude voči záverom súčasného summitu búrlivo protestovať, vyhrážať sa a rinčať zbraňami. Ale je to vždy lepšie, ako keď neprotestovalo voči Gruzínsku a vojenskou agresiou mu ukradlo značnú časť územia, alebo neprotestovalo voči Ukrajine a urobilo s ňou to isté. Dnes je isté aj to, že ak spustí Putin akúkoľvek ďalšiu vojenskú avantúru voči komukoľvek, trebárs Moldavsku, musí rátať s veľmi tvrdou odpoveďou NATO.

Samozrejme, že každý Putinov provokačný čin, vojenský nevynímajúc, je predovšetkým reakciou na „neúčinné“ sankcie, ktoré voči Rusku zaviedol civilizovaný svet po okupácii Krymu a pritvrdil ich po zostrelení civilného malajzijského lietadla ruskými banditmi pri Donecku. Tie „neúčinné“ sankcie sú až natoľko účinné, že ruský minister financií dnes varuje pred návratom ruskej ekonomiky do roku 1998.

Resumé teda znie : Zrušiť neúčinné sankcie a nahradiť ich skutočne účinnými. A prognóza ruského financ ministra sa naplní do pol roka.

P.S. : Dovolím si požiadať všetkých ruských trollov a slovenských truĺov, ktorí majú prípadne za lubom reagovať svojimi „kvalifikovanými“ príspevkami na môj blog, aby sa skutočne neunúvali. Nemajte mi za zlé, ale duševné striptízy anonymných chudákov naozaj nemienim čítať, Inak by tomu bolo, ak by ste sa chlapsky a seriózne(význam týchto slov sa dozviete v Náučnom slovníku slovenského jazyka), podpísali vlastným menom a preukázali, že ste skutočné a jestvujúce osoby. Potom môžeme o tom, kto má pravdu, diskutovať aj osobne.

Čakanie na ruského Stauffenberga, alebo Brutusa?

21.03.2023

Písal sa rok 1944 a skupina nemeckých dôstojníkov v snahe ukončiť vojnu a zabrániť totálnemu zničeniu Nemecka spáchala atentát na Adolfa Hitlera. Bombu k jeho nohám mal na porade vo Vlčom hniezde umiestniť práve Stauffenberg. Hitler zázrakom prežil a rozpútal krvavé orgie, ktoré zasiahli množstvo sprisahancov a ich rodín. Nemecko však nakoniec tak, či onak utrpelo [...]

Brat za brata!

23.02.2023

Inšpirovaní touto čud(r)áckou skupinou slovenských vlastencov, Vlastičiek a vlastníkov napríklad hotelov v Karibiku, sme sa v našej krčme rozhodli nielenže podporiť ich aktivity, ale dokonca rozšíriť toto ich hnutie. Tak sme si založili organizáciu Brat za brata, sestra za sestru, sesternica za sesternicu, bratranec za bratranca, sestrička za primára a primár za vrchnú [...]

Od boľševizmu k nacizmu. Život a dielo Ľuboša Blahu, život a dielo Smeru.

22.02.2023

Ľuboš Blaha, kedysi absolútne bezvýznamný poslanecký asistent ešte bezvýznamnejšieho poslanca za komunistickú stranu, vycítil správne svoju šancu. Hneď ako preveksloval do Smeru, začal po krátkej epizóde so svojím sociálnym cítením prezentovať svoje postoje ku Covidu, k očkovaniu a teraz predovšetkým k vojne na Ukrajine. Stal sa miláčikom konšpiračných webových [...]

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Russia Ukraine War Struggling Farmer

Zelenskyj umožňuje stíhať veľkých gaunerov. Ministra podozrievajú, že okradol štát o hektáre pôdy

23.04.2024 12:18

Skupina organizovaného zločinu na čele so šéfom vládneho agrorezortu podľa vyšetrovateľov ukradla pozemky v celkovej hodnote 6,85 milióna eur.

Súdna rada

Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať

23.04.2024 12:01

Dvaja z aktuálnych členov súdnej rady, ktorých v minulosti zvolila do funkcie NR SR, však budú túto stredu vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.