Založ si blog

Ako Slováci a Maďari Britov z Únie vyhnali.

To, čo nedokázali armády Rakúsko-Uhorska v 1. svetovej vojne a ich nasledovníci z armád Wehrmachtu, slovenského štátu a Horthyovského Maďarska v 2. svetovej vojne, dokázali politici našich dvoch krajín, ktoré inak hrajú „kľúčovú“ úlohu v európskom, či dokonca svetovom dianí. Podarilo sa im spoločnými silami vyhnať Britov z európskeho bojišťa!

Samozrejme, že odchod Veľkej Británie z Európskej únie sa neudial len a len ich zásluhou. Takí „svetovopukoví“ naši a maďarskí  mocní zase nie sú, ale veľa múch aj slona zožerie. Odchod Británie bol na spadnutie už dlhšie a prvýkrát sa o ňom začalo nahlas hovoriť v roku 2004, keď sa udialo najväčšie rozšírenie EU v jej histórii. Na jej zástavu pribudlo 10 hviezdičiek , vrátane Slovenska a Maďarska. Už vtedy sa prvýkrát ozvali hlasy, že takéto rozšírenie nie je ničím iným, ako veľkým hazardom s budúcnosťou spoločenstva. Kritizovali najmä absenciu  reálnych záruk, že sa politické elity týchto krajím budú správať vždy a bezvýhradne demokraticky, že budú navždy ctiť nielen text, ale predovšetkým duch zákona. Dôvody na takéto obavy mali podporené historickými skúsenosťami. Horthyovské Maďarsko, nahradené Kádárovým komunizmom, fašistický slovenský štát, vystriedaný  komunistickým Československom. To musí zanechať stopy na celých generáciách, volalo vtedy zopár západoeurópskych politikov, ktorých iní politici hneď tvrdo zahriakli, aby nestrašili Európu tým, čo vraj nejestvuje! Keď Gyurcsániho vystriedal v premiérskom kresle navrátivší sa Orbán a Dzurindu Robert Fico, iba veľmi pozorní politici, či presnejšie politológovia začali upozorňovať, že spôsob vládnutia týchto dvoch mužov je všetkým iným, len nie zažitou demokratickou formou. Ich postoj smerom k Únii sa zúžil na jednoduché požiadavky : Daj eurofondy a nestaraj sa! Zamestnaj našich nezamestnaných a nestaraj sa! Žiadna ochota riešiť spoločné problémy, žiadny pocit spoluzodpovednosti. Len a len, znova a znova eurofondy a výhody z členstva!

Keď vrcholila utečenecká kríza, ktorej dôsledky mali znášať podľa týchto dvoch premiérov výlučne, alebo predovšetkým Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia a keď oni dvaja opakovane dodnes verklíkujú, že žiadnych(živých) utečencov vo svojich krajinách nechcú, museli (zatiaľ iba) britskému voličovi prasknúť nervy! Jeho krajina je totiž tou, ktorá takmer najviac prispieva do bruselského rozpočtu. Posiela tam dane, ktoré on platí. Posiela tam dane, ktoré sa potom cez eurofondy strácajú v čiernych dierach pri výstavbe štadiónov v rodnej Orbánovej dedine, nástenkových tendroch na Slovensku, alebo pri výstavbe Počiatkovho obchvatu Bratislavy, za ktorý by sa dali postaviť dva diaľničné okruhy okolo Londýna.

Samozrejme, bolo by povrchné tvrdiť, že iba toto bolo dôvodom na rozhodnutie Britov pre odchod z Únie. Ale už klasik povedal : Keď sa nazbiera veľa veľkých prú…ov, vec praskne na najmenšom z nich.

Výsledok včerajšieho plebiscitu zasadil veľkú ranu európanom a nesmierne potešil predovšetkým euroskeptikov.A keď k tomu pridáme nedávne prezidentské voľby v Rakúsku, kde len o zastrúhaný vlas vyhral demokratický kandidát pred síce distingvovaným, ale predsa len domácim Kotebom, máme už takmer na dosah to, čo sa nazývalo c. k. monarchia Rakúsko – Uhorsko.

Šialenstvo? Pripúšťam. Ale kto z nás by bol pred 30 rokmi veril, že z Michaloviec prejde bez pasu až do Lisabonu?

Čakanie na ruského Stauffenberga, alebo Brutusa?

21.03.2023

Písal sa rok 1944 a skupina nemeckých dôstojníkov v snahe ukončiť vojnu a zabrániť totálnemu zničeniu Nemecka spáchala atentát na Adolfa Hitlera. Bombu k jeho nohám mal na porade vo Vlčom hniezde umiestniť práve Stauffenberg. Hitler zázrakom prežil a rozpútal krvavé orgie, ktoré zasiahli množstvo sprisahancov a ich rodín. Nemecko však nakoniec tak, či onak utrpelo [...]

Brat za brata!

23.02.2023

Inšpirovaní touto čud(r)áckou skupinou slovenských vlastencov, Vlastičiek a vlastníkov napríklad hotelov v Karibiku, sme sa v našej krčme rozhodli nielenže podporiť ich aktivity, ale dokonca rozšíriť toto ich hnutie. Tak sme si založili organizáciu Brat za brata, sestra za sestru, sesternica za sesternicu, bratranec za bratranca, sestrička za primára a primár za vrchnú [...]

Od boľševizmu k nacizmu. Život a dielo Ľuboša Blahu, život a dielo Smeru.

22.02.2023

Ľuboš Blaha, kedysi absolútne bezvýznamný poslanecký asistent ešte bezvýznamnejšieho poslanca za komunistickú stranu, vycítil správne svoju šancu. Hneď ako preveksloval do Smeru, začal po krátkej epizóde so svojím sociálnym cítením prezentovať svoje postoje ku Covidu, k očkovaniu a teraz predovšetkým k vojne na Ukrajine. Stal sa miláčikom konšpiračných webových [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.