Založ si blog

Premér Fico chce hrať v Kaliňákovej kauze úlohu malého dieťaťa.

Predstavte si malého chlapca, ktorý rozbije doma z roztopaše vázu a keď sa blíži matka s pripraveným prútikom, stane si do kúta, zatvorí oči a v štýle Harryho Pottera sa domnieva, že je neviditeľný a nebezpečenstvo hroziaceho výprasku sa stratí, alebo rozplynie do stratena. Nuž, isté je, že sa nerozplynie, naopak, prútik bude ešte štipľavejší, bitka bude ešte bolestivejšia.

Premíérov postoj ku kauze jeho ministra vnútra je nepochopiteľný na jednej strane a paradoxne až príliš pochopiteľný na strane druhej. Ak píšem pochopiteľný, to ešte neznamená, že je politicky prezieravý a akceptovateľný. Reakcie slovenských politikov a politická prezieravosť, totiž necestujú príliš často jedným vlakom.

Kauza ministra vnútra Kaliňáka už dávno nie je len problémom Smeru a vlády a dávno už prekročila hranice Slovenska. Ak dnes premiér tvrdí, že opozícia svojou kritikou Kaliňáka iba účelovo škandalizuje a spochybňuje, komplikuje tým(opozícia) blížiace sa predsedníctvo Slovenska v Rade európskej únii a vlastne cielene robí zle Slovensku(no veď, komu inému?), môže opozícia ešte úspešnejšie tvrdiť, že predsedníctvo spochybňuje a znehodnocuje premiér samotný, nekonaním v kauze svojho ministra.

Minister vnútra Robert Kaliňák je vo svojej funkcii neudržateľný. A to bez ohľadu na to, či má Slovensko predsedať Rade európskej únii, alebo Spolku európskych včelárov. Aj keď to druhé predsedníctvo by bolo významovo nepochybne omnoho užitočnejšie. Treba si totiž uvedomiť, že predsedníctvo je úplne zbytočný slaďáčik, ktorý si presadili ako skvelú a  hlavne výgorne platenú zábavku byrokrati, ale predovšetkým diplomati z Únie. Predsedajúca krajina má totiž na samotný chod spoločenstva a rozhodovanie Európskej komisie rovnaký vplyv, ako rady vegetariána majstrovi mäsiarovi, ako dochutiť klobásu.

Prečo premiér Fico tak vehementne stojí za Kaliňákom, vie presne len on sám. A potom už iba všetci poslanci NR SR za Smer, všetci poslanci VÚC za Smer, všetci poslanci obecných zastupiteľstiev za Smer, všetci starostovia, primátori a primári za Smer, minister vnútra Kaliňák a asistent poslanca Jozefa Rajtára, Filip Rybanič. Ten predovšetkým.

Ak je totiž pravdou premiérove tvrdenie, podľa ktorého mu Tatra banka potvrdila, že Filip sa pozrel aj na účty mnohých iných ľudí(rozumej politikov), musí mnohých týchto „iných ľudí“(zase rozumej politikov) oblievať predsmrtný pot roztápajúceho sa snehuliaka. Ani nie tak z toho, koľko toho majú na svojich účtoch, ale z ktorých účtov im tie peniaze prišli…

Ale postaviť sa so zavretými očami do kúta, naozaj Ficovi nesvedčí. Tak či onak totiž prídu s prútikom voliči, s trstenicou učitelia, s remeňom dopravcovia. Potom zdravotné sestry, železničiari…

Proste, už toho bolo veľa!

Len na ilustráciu uvediem zopár prípadov, na základe ktorých sa porúčali z funkcie viacerí ministri, ministrov vnútra nevynímajúc.

Nemecký minister poľnohospodárstva Hans-Peter Friedrich odstúpil zo svojej funkcie. Friedrich vlani ešte ako minister vnútra upozornil sociálnu demokraciu (SPD), že polícia vyšetruje jej poslanca Sebastiana Edathyho kvôli držbe detskej pornografie.

Brazílsky minister Fabiano Silveira, ktorý vo vláde zodpovedal za boj s korupciou a transparentnosť, sa vzdal funkcie.

Stalo sa tak na základe odpočutého telefonátu, v ktorom sa mal stavať proti pokračovaniu vo vyšetrovaní prípadu korupcie. Silveira v telefonáte mal vysvetľovať predsedovi Senátu Renanovi Calheirosovi, ako sa vyhnúť vyšetrovaniu v afére týkajúcej sa štátnej ropnej spoločnosti Petrobras.

V roku 2012 po neúspešnom referende o odvolaní prezidenta odstúpil šéf rumunského rezortu vnútra Ioan Rus, keďže zoznamy oprávnených voličov boli zastarané a neúplné. Česť a dôstojnosť sú pre vrcholných politikov v Rumunsku uprostred politického súboja nedostatkovým tovarom. Minister vnútra zodpovedný za neúspešné júlové referendum o odvolaní prezidenta včera oznámil, že odstupuje, aby si česť zachoval.

Bulharský minister vnútra Rumen Petkov v roku 2008 odstúpil. Premiér Sergej Danišev jeho demisiu vzápätí prijal. Rezignácia prišla po škandále, ktorý spôsobilo zatknutie dvoch vysokých policajných funkcionárov a ich obvinenie z posúvania tajných informácií podsvetiu. Za nedostatočný boj proti organizovanému zločinu a miestnym mafiám opakovane kritizovala bulharskú vládu aj Európska komisia.

Minister vnútra Bačo Achalaia v roku 2012 odstúpil  z v súvislosti so zverejnením videozáznamov zachytávajúcich týranie väzňov v gruzínskych väzniciach. Svoju rezignáciu zdôvodnil slovami, že sa cíti „morálne a politicky zodpovedný za to, že sme nedokázali odstrániť tieto hrozné praktiky“.

A frajer na záver : Lotyšský minister zdravotníctva Guntis Belévičs zložil pred pár dňami funkciu kvôli tomu, že si vybavil prednostné ošetrenie v nemocnici…

Čakanie na ruského Stauffenberga, alebo Brutusa?

21.03.2023

Písal sa rok 1944 a skupina nemeckých dôstojníkov v snahe ukončiť vojnu a zabrániť totálnemu zničeniu Nemecka spáchala atentát na Adolfa Hitlera. Bombu k jeho nohám mal na porade vo Vlčom hniezde umiestniť práve Stauffenberg. Hitler zázrakom prežil a rozpútal krvavé orgie, ktoré zasiahli množstvo sprisahancov a ich rodín. Nemecko však nakoniec tak, či onak utrpelo [...]

Brat za brata!

23.02.2023

Inšpirovaní touto čud(r)áckou skupinou slovenských vlastencov, Vlastičiek a vlastníkov napríklad hotelov v Karibiku, sme sa v našej krčme rozhodli nielenže podporiť ich aktivity, ale dokonca rozšíriť toto ich hnutie. Tak sme si založili organizáciu Brat za brata, sestra za sestru, sesternica za sesternicu, bratranec za bratranca, sestrička za primára a primár za vrchnú [...]

Od boľševizmu k nacizmu. Život a dielo Ľuboša Blahu, život a dielo Smeru.

22.02.2023

Ľuboš Blaha, kedysi absolútne bezvýznamný poslanecký asistent ešte bezvýznamnejšieho poslanca za komunistickú stranu, vycítil správne svoju šancu. Hneď ako preveksloval do Smeru, začal po krátkej epizóde so svojím sociálnym cítením prezentovať svoje postoje ku Covidu, k očkovaniu a teraz predovšetkým k vojne na Ukrajine. Stal sa miláčikom konšpiračných webových [...]

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.