Založ si blog

Premiér Fico a Tatra banka si zarobili na ďalší problém. Prezradili bankové tajomstvo.

Asistent opozičného poslanca NR SR Jozefa Rajtára (SaS) Filip Rybanič si v Tatra banke pozrel podstatne viac informácií, ako len účet ministra vnútra Roberta Kaliňáka a exministra Jána Počiatka (obaja Smer-SD). Povedal to dnes v diskusii TA3 V politike premiér Robert Fico (Smer-SD). Informácie má zo svojej komunikácie s touto bankou. Je veľmi veľa ľudí, ktorí sa mňa pýtali a aj ja som sa pýtal, ako chcete garantovať vo vašej banke, že ľudia, ktorí tu majú účty sa nemusia obávať, že nejaký poloblázon si zapne počítač, vyberie si všetky čísla, prevody a odovzdá to médiám za 50 eur,“ argumentoval.(Aktuálne.sk, 20.júna 2016)

Ak je pravdou, čo tvrdí premiér, tak ho Tatra banka oboznámila s bankovým tajomstvom. Neoprávnene. Žiadny finančný ústav nemôže poskytovať informácie o účtoch svojich klientov bez zákonného dôvodu. A zákonným dôvodom rozhodne nie je telefonát premiéra trebárs aj generálnemu riaditeľovi banky!

Podľa § 91 ods. 1 zák. č. 483/2001 Z. z. o bankách: “Predmetom bankového tajomstva sú všetky informácie a doklady o záležitostiach týkajúcich sa klienta banky alebo klienta pobočky zahraničnej banky, ktoré nie sú verejne prístupné, najmä informácie o obchodoch, stavoch na účtoch a stavoch vkladov. Podľa § 91 ods. 4 písm. b) tohto zákona môže banka podať správu o skutočnostiach, ktoré tvoria bankové tajomstvo, bez súhlasu klienta, na písomné vyžiadanie orgánu činnému v trestnom konaní, alebo súdu na účely trestného konania.

Takže ak čítame ako čítame, premiér slovenskej vlády nie je osobou, ktorá sa s bankovým tajomstvom môže oboznamovať. Výnimku by mohla tvoriť situácia, že tých „veľmi veľa ľudí“ písomne splnomocnilo premiéra na oboznamovanie sa s ich bankovými účtami.

Teraz je na rade Tatra banka aby oznámila, či skutočne premiéra informovala o účtoch „veľmi veľa ľudí“, ktorí sa na neho obrátili. Ak je to tak, porušila banka spoločne s premiérom zákon.

Ak to tak  nie je, tak premiér fabuluje.

Čakanie na ruského Stauffenberga, alebo Brutusa?

21.03.2023

Písal sa rok 1944 a skupina nemeckých dôstojníkov v snahe ukončiť vojnu a zabrániť totálnemu zničeniu Nemecka spáchala atentát na Adolfa Hitlera. Bombu k jeho nohám mal na porade vo Vlčom hniezde umiestniť práve Stauffenberg. Hitler zázrakom prežil a rozpútal krvavé orgie, ktoré zasiahli množstvo sprisahancov a ich rodín. Nemecko však nakoniec tak, či onak utrpelo [...]

Brat za brata!

23.02.2023

Inšpirovaní touto čud(r)áckou skupinou slovenských vlastencov, Vlastičiek a vlastníkov napríklad hotelov v Karibiku, sme sa v našej krčme rozhodli nielenže podporiť ich aktivity, ale dokonca rozšíriť toto ich hnutie. Tak sme si založili organizáciu Brat za brata, sestra za sestru, sesternica za sesternicu, bratranec za bratranca, sestrička za primára a primár za vrchnú [...]

Od boľševizmu k nacizmu. Život a dielo Ľuboša Blahu, život a dielo Smeru.

22.02.2023

Ľuboš Blaha, kedysi absolútne bezvýznamný poslanecký asistent ešte bezvýznamnejšieho poslanca za komunistickú stranu, vycítil správne svoju šancu. Hneď ako preveksloval do Smeru, začal po krátkej epizóde so svojím sociálnym cítením prezentovať svoje postoje ku Covidu, k očkovaniu a teraz predovšetkým k vojne na Ukrajine. Stal sa miláčikom konšpiračných webových [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.