Založ si blog

Zlá správa pre Smer. Ak prezident Kiska musí vymenovať niektorého zo sudcov Ústavného súdu, musí aj odvolať generálneho prokurátora.

Senát Ústavného súdu v zložení Dobrík, Baricová, Tkáčik rozhodol, že prezident Andrej Kiska mal vymenovať niektorého z piatich zvolených kandidátov na ústavného sudcu na dve uvoľnené funkcie.Toľko strohá správa z tlače.

Voľba slovenských ústavných sudcov má svoje špecifiká, do človečej reči preložené, nezmysly.Ak totiž prezident republiky dostane na stôl mená 5 sudcov, z ktorých má vymenovať a vymenuje 2, logicky tým poruší(vychádzam z medializovaného rozhodnutia senátu)  ústavné práva 3 sudcov, ktorých nevymenuje.Nie, nie je to nezmysel. Iba ak by nezmyselne rozhodoval maják slovenskej justície, Ústavný súd.A to predsa nikto z nás ani vo sne nepripúšťa.Alebo skúsme inak.Ak prezident mal a nevymenoval 2 z 5 ústavných sudcov, znamená to, že ak ich mal vymenovať=musel ich vymenovať.Toto velí slovenská právna logika.Takže sa posuňme ďalej.Ak mal kedysi prezident Gašparovič vymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora = musel ho vymenovať za generálneho prokurátora.Keďže ho nevymenoval, musí jeho nástupca Andrej Kiska napraviť toto porušenie Ústavy, odvolať Čižnára z funkcie a vymenovať Čentéša.Kiska to musí urobiť, keďže zastupuje orgán, ktorý toto porušenie ústavných práv Čentéša spôsobil.Toto tiež velí právna logika.Pretože tak, ako sa na normálnu krajinu patrí, jestvuje aj na Slovensku zásada právnej istoty a ochrany legitímnych očakávaní.(Nález Ústavného súdu Slovenskej republiky sp. zn. PL. ÚS 10/04 zo 6. februára 2008)Nebudem tu teraz zachádzať do právnej teórie a šibrinkovať niekedy nezmyselnými právnickými formuláciami.Zjednoduším to na príklade : Ak niekto dnes zmaturoval na gymnáziu v súlade s dnes platnými zákonmi, nikto v budúcnosti mu nemôže maturitné vysvedčenie odobrať ani zákonom, ani žiadnym inym právnym aktom.Ak teda bol Čentéš legálne zvolený, akákoľvek iná voľba kohokoľvek iného na post generálneho prokurátora bola nelegálna, ak bola aj vykonaná v súlade so zákonom a výsledok tejto voľby má od začiatku nulitnú hodnotu.Súčasný generálny prokurátor sa proste generálnym prokurátorom nikdy nestal.

Ústavný súd, ktorý by mal byť perlou slovenskej justície, sa stal odchodom Jána Mazáka z predsedníckeho postu chyžnou mocipánov.Upratať, navariť, vyprať gate, ktoré si panstvo zasvinilo pri svojich hrátkach.Túto úlohu bohužiaľ plní dnešný Ústavný súd  smerom k politikom.

Takže v tomto kontexte treby vnímať aj  rozhodnutie senátu Dobrík, Baricová, Tkáčik. Ak teda tvrdia, že prezident Kiska musí vymenovať sudcov, ja sa opieram o staré slovenské príslovie : Musí je veľký pán a nemusí ešte väčší.

Čakanie na ruského Stauffenberga, alebo Brutusa?

21.03.2023

Písal sa rok 1944 a skupina nemeckých dôstojníkov v snahe ukončiť vojnu a zabrániť totálnemu zničeniu Nemecka spáchala atentát na Adolfa Hitlera. Bombu k jeho nohám mal na porade vo Vlčom hniezde umiestniť práve Stauffenberg. Hitler zázrakom prežil a rozpútal krvavé orgie, ktoré zasiahli množstvo sprisahancov a ich rodín. Nemecko však nakoniec tak, či onak utrpelo [...]

Brat za brata!

23.02.2023

Inšpirovaní touto čud(r)áckou skupinou slovenských vlastencov, Vlastičiek a vlastníkov napríklad hotelov v Karibiku, sme sa v našej krčme rozhodli nielenže podporiť ich aktivity, ale dokonca rozšíriť toto ich hnutie. Tak sme si založili organizáciu Brat za brata, sestra za sestru, sesternica za sesternicu, bratranec za bratranca, sestrička za primára a primár za vrchnú [...]

Od boľševizmu k nacizmu. Život a dielo Ľuboša Blahu, život a dielo Smeru.

22.02.2023

Ľuboš Blaha, kedysi absolútne bezvýznamný poslanecký asistent ešte bezvýznamnejšieho poslanca za komunistickú stranu, vycítil správne svoju šancu. Hneď ako preveksloval do Smeru, začal po krátkej epizóde so svojím sociálnym cítením prezentovať svoje postoje ku Covidu, k očkovaniu a teraz predovšetkým k vojne na Ukrajine. Stal sa miláčikom konšpiračných webových [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.